Південна Корея може почати постачати зброю Україні на тлі ймовірної участі у війні військ КНДР

На цьому фото від 17 жовтня 2024 року, опублікованому офіційним Корейським центральним новинним агентством (KCNA) через KNS, зображено лідера Північної Кореї Кім Чен Ина під час відвідування командування 2-го корпусу Корейської народної армії. (Фото KCNA через KNS / AFP)

Південна Корея може розглянути пряме постачання зброї в Україну в межах заходів протидії поглибленню військової співпраці між Росією та КНДР.

Про це 22 жовтня заявив представник офісу південнокорейського президента Юн Сук Йоля, деталізуючи комплекс дипломатичних, економічних та військових заходів, яких вживатиме Південна Корея залежно від сценаріїв військової співпраці між Москвою та Пхеньяном.

Росія не може продовжувати свою агресію без допомоги
Роберт Вуд

"Ми могли б розглянути питання про постачання зброї для оборонних цілей у межах покрокових сценаріїв, і якщо здаватиметься, що вони (росіяни та північнокорейці - ред.) заходять занадто далеко, ми могли б також розглянути наступальне використання", — сказав посадовець офісу президента, слова якого наводить Reuters.

Дотепер Південна Корея, яка є одним із провідних виробників зброї у світі, здебільшого обмежувалася нелетальною допомогою Україні, включно з обладнанням для розмінування. Натомість Київ та його західні партнери закликали Сеул надавати також й військову допомогу.

Ця заява прозвучала на тлі засідання Ради безпеки ООН 21 жовтня, під час якого низка країн схарактеризувала ймовірне відправлення північнокорейських військових до Росії задля участі у війні в Україні як небезпечну ескалацію.

"У своїй неспроможності повалити демократично обраний уряд України Росія прагне розширити конфлікт", - заявив заступник посла США в ООН Роберт Вуд на засіданні.

"Якщо це правда, це означає небезпечний і дуже тривожний розвиток подій, а також очевидне поглиблення військових відносин КНДР і Росії. Ми консультуємося з нашими союзниками та партнерами щодо наслідків такого драматичного кроку", - додав Вуд, повторивши тези радника Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джона Кірбі, виголошені раніше того ж дня.

Вуд також знову схарактеризував ймовірне залучення військових КНДР як ознаку "відчаю з боку Кремля" й запевнив, що без допомоги союзників Росія не буде спроможна продовжувати агресію проти України.

"Ми знаємо, що Росія зазнає надзвичайних втрат на полі бою завдяки хоробрості та ефективності українських військових. Росія не може продовжувати свою агресію без допомоги, а це означає, що ця війна закінчиться, якщо Іран і КНДР припинять надавати військову допомогу, а Китай припинить передачу військових компонентів подвійного призначення", - додав Вуд.

Дивіться також: Делегація Південної Кореї передасть НАТО розвіддані про північнокорейські війська в Росії

Сергій Кислиця, посол України в ООН, зауважив, що північнокорейські війська очікувано "будуть готові до війни проти України до 1 листопада".

Його колега з Південної Кореї попередив, що Росія може ділитися з КНДР ядерними технологіями в обмін на використання військ Пхеньяна у своїй війні проти України.

"Відправляючи велику кількість бійців, Північна Корея, ймовірно, стане активною воюючою стороною у війні. Це не просто напад на саму цілісність режиму санкцій Ради безпеки, це відверта спроба підірвати мир і безпеку не лише в Європі та Північно-Східній Азії, але й у всьому світі", - сказав посол Південної Кореї.

"Північна Корея очікуватиме від Москви щедрої винагороди в обмін на надання своїх військ. Це може бути або військова, або фінансова допомога. Це можуть бути технології, пов'язані з ядерною зброєю", – додав він.

Втім представник КНДР в ООН заперечив твердження про надсилання військ до Росії як "безпідставні чутки", а США та НАТО поки офіційно не підтвердили таке відправлення північнокорейських солдатів.

Водночас за словами представниці Великої Британії в ООН Барбари Вудворд, надсилання північнокорейських військ для участі у війні в Україні є "цілком ймовірним".

"Схоже, що важче (президенту Росії) Путіну стає вербувати росіян як гарматне м'ясо, то більше він готовий покладатися на КНДР у своїй незаконній війні", - додала вона.

Раніше того ж дня речник Кремля Дмитро Пєсков відмовився напряму відповісти, чи військові КНДР воюватимуть в Україні.

Your browser doesn’t support HTML5

Тарас Чмут: "Складно прогнозувати, як можуть повести себе війська КНДР". Відео

Рада національної безпеки Південної Кореї на своєму екстреному засіданні зазначила, що Пхеньян діє як "злочинна організація", надсилаючи своїх військових воювати як "російських найманців".

"Наш уряд закликав до негайного виведення північнокорейських військ, і якщо нинішня військова змова між Північною Кореєю та Росією продовжиться, ми не будемо сидіти без діла і дамо сувору відповідь разом з міжнародною спільнотою", - заявили у Раді національної безпеки Південної Кореї.

Офіс південнокорейського президента також підтвердив, що представники розвідки відвідають штаб-квартиру НАТО "найближчими днями".

Північна Корея перебуває під санкціями ООН з 2006 року, пов'язаними з її програмами розробки ядерної зброї та балістичних ракет. Росія як постійний представник Ради Безпеки цього року ветувала резолюцію щодо санкцій проти Пхеньяна.

У статті використано матеріали Reuters, AP та AFP.

Дивіться також: "Путін продовжує втрачати багато людей". На Заході кажуть про причини залучення солдатів із КНДР у війні в Україні