Делегація Південної Кореї передасть НАТО розвіддані про північнокорейські війська в Росії

Відео північнокорейських солдатів на телебаченні в Південній Кореї, п’ятниця, 18 жовтня 2024 р. (AP Photo/Ahn Young-joon)

Розвідка Південної Кореї підтвердила спрямування близько 1500 північнокорейських спецназівців до Росії. Про це заявив президент Південної Кореї Юн Сук Йоль під час телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте у понеділок, 21 жовтня.

Південна Корея на прохання НАТО відправить у Брюссель делегацію, яка ознайомить Альянс із деталями розвідувальних даних щодо північнокорейських військових. Про це мовиться в повідомленні на сайті президента Південної Кореї.

За повідомленням, Йоль запевнив, що "вживе заходів для пожвавлення співпраці між Кореєю, Україною та НАТО в галузі безпеки".

Південна Корея не є членом НАТО.

Генсек Північноатлантичного альянсу заявив, що відсилання Пхеньяном військових на війну проти України є значною ескалацією.

"Я говорив із президентом Республіки Корея про тісне партнерство НАТО з Сеулом, оборонно-промислове співробітництво та взаємопов'язану безпеку в євроатлантичному та індо-тихоокеанському регіонах. Відправлення військ Північної Кореї воювати разом з Росією в Україні означатиме значну ескалацію", - написав Рютте на сторінці в мережі Х.

У Білому домі наразі не підтверджують цю інформацію, зазначаючи, що продовжують "вивчати ці звіти".

"Ми також розмовляємо з нашими союзниками та партнерами про те, що вони говорять з цього приводу. Якщо це правда, що солдати КНДР їдуть туди, щоб приєднатись до війни проти України, це, безперечно, означатиме небезпечний і дуже тривожний розвиток подій", – заявив радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі під час розмови з журналістами 21 жовтня.

У Державному депаратаменті США у понеділок, 21 жовтня, також заявили, що не можуть підтвердити, чи є повідомлення про північнокорейські війська в Росії достовірними.

"Якщо це правда, це, зокрема, демонструє те, що ми вважаємо зростаючим відчаєм Росії під час її загарбницької війни. Без перебільшення можна сказати, що Росія щодня зазнає надзвичайних втрат на полі бою через ефективність українських військових. Тож якщо Росія справді змушена звернутися до КНДР за живою силою, це, безумовно, є ознакою відчаю з боку Кремля", - заявив заступник речника Держдепу Ведант Пател.

Водночас на запитання про те, як підтвердження цієї інформації може вплинути на зміну політики Сполучених Штатів, ЄС і НАТО, Пател відповів, що США "не вагатимуться":

"Коли Російська Федерація налагоджувала відносини з іншою країною або покладалася на іншу країну у своїх зусиллях в Україні, наприклад, як це спостерігалося між Росією та Іраном, ви безперечно бачите, як Сполучені Штати вживають відповідних заходів. І ми точно не будемо вагатися, коли йдеться про підтримку, яку ми будемо продовжувати надавати нашим українським партнерам".

Розмова Рютте з Юн Сук Йолом відбулася на тлі вимоги МЗС Південної Кореї до посла Росії в Сеулі негайно вивести північнокорейські війська з Росії.

Як повідомляв Голос Америки, Південна Корея планує надати Україні обладнання для розмінування та карети швидкої допомоги, а також "уважно перегляне" список деяких нелетальних видів зброї, про який просить Київ. Про це президент Південної Кореї Юн Сук Йоль повідомив напередодні під час спільної прес-конференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцем у Сеулі.

Сеул та Берлін оголосили, що підпишуть угоду, спрямовану на захист військових таємниць для посилення оборонної співпраці, що допоможе "безперебійній роботі ланцюжка постачань оборонної промисловості" на тлі глобальної економічної та політичної нестабільності.

Південна Корея нещодавно уклала схожу угоду про обмін інформацією з Канадою та вирішила розширити свою оборонну промисловість на тлі зростання попиту, спричиненого війною Росії в Україні та іншою глобальною напруженістю.

При цьому досі Сеул, великий виробник артилерійських снарядів, відмовлявся надавати зброю Києву, посилаючись на свої відносини з Росією.

Дивіться також:

Your browser doesn’t support HTML5

Наскільки війська КНДР можуть підсилити спроможності Росії - пояснює Тарас Чмут. Відео