Європейський Союз вимагає від Польщі врегулювати справу реформи судової системи

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович

Віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс заявив, що Польща повинна розглянути занепоконня ЄС з приводу юридичної рефрми перед тим, які знайти компроміс.

«Ми бачимо певні кроки парламенту, ми вивчаємо їх дуже уважно. Ми ще не бачимо закінчення цього процесу, – сказав він на прес-конференції з польським міністром закордонних справ Яцеком Чапутовичем на закінчення свїх відвідин у Варшаві.

«Ми надіємось продовжувати цей діалог. Нашою метою є знайти розв’язку, сказав він. – Але я не можу заздалегідь робити оцінки і мушу чекати на конкретні дії, конкретні заходи, які буде зроблено».

Торік Європейська комісія вдалася до заходів, скерованих на позбавлення Польщі права голосу в Європейському Союзі.

Згідно з проведеними в Польщі реформами, міністр юстиції отримав повноваження усування з посади голів судів без пояснення причини і права на перегляд справи. Серед інших змін, правляча партія Право і справедливість вирішила скоротити термін на посаді суддів Конституційного трибуналу, відсилаючи 40% із них на пенсію.

Нові судді будуть призначені президентом із групи союзників партії ПіС. Цей Конститційний трибунал прямо вирішуватиме легітимність виборчих результатів.

Минулого місяця правляча партія запропонувала деякі поступки в суперечці з Європейським Союзом, але Конституційний трибунал назвав ці зміни «ілюзорними».

Польська влада твердить, що зміни були необхідними, щоб усунути суддів, які залишилися з часів комуністичного правління. Вона також каже, що реформи поліпшать працю і швидкість виношення рішень судами в Польщі.

Дивіться також: США допомогли країнам Балтії стати ближчими до енергетичної незалежності від російського газу. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

США допомогли країнам Балтії стати ближчими до енергетичної незалежності від російського газу. Відео