Польща та Італія закликають НАТО надати Україні реальні гарантії безпеки. Естонія каже, що жодні гарантії не замінять членство

Прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким на прес-конференції після переговорів, які включали підготовку до самміту НАТО. Варшава, Польща, середа, 5 липня, 2023. (AP Photo/Czarek Sokolowski)

Польща та Італія закликають партнерів по НАТО надати Україні реальні гарантії безпеки до її вступу до Альянсу. Про це прем'єр-міністри Матеуш Моравецький та Джорджа Мелоні заявили у середу під час візиту голови італійського уряду до Варшави напередодні саміту у Вільнюсі, де Київ сподівається отримати потужний сигнал про те, що він зможе приєднатися до альянсу в майбутньому.

«Саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі, і Польща та Італія мають схожу, якщо не однакову позицію щодо надання Україні найсильніших гарантій безпеки. Ми добре знаємо, що пасивність щодо України була б чимось надзвичайно небезпечним», – сказав Моравецький після переговорів з італійською колегою.

Мелоні повторила, що Італія продовжуватиме підтримувати України «стільки, скільки буде потрібно», і сказала, що «це також стосується майбутнього Вільнюського саміту».

«Ми повністю згодні з Польщею щодо необхідності реальних гарантій безпеки для України, також тому, що надання реальних гарантій безпеки Україні - це ключова умова для досягнення в майбутньому справедливого та тривалого миру», — заявила Джорджа Мелоні у Варшаві.

Мелоні називають рішучою прихильницею Києва, попри деякі застереження всередині її консервативного уряду, деякі представники якої в минулому були близькі до президента Росії Володимира Путіна.

Україна наполягає, щоб на саміті НАТО, який проходитиме 11-12 липня у Вільнюсі, Київ запросили приєднатися до Альянсу невдовзі після закінчення війни, а до того часу запропонували до виконання конкретні кроки, виконання яких призведе до членства.

Цю позицію підтримує й Естонія, адже прем’єр-міністрка Кая Каллас в інтерв’ю британському діловому щоденнику Financial Times заявила, що у Вільнюсі Альянс «має забезпечити практичні кроки для України на шляху до членства в НАТО».

Вона додала, що розмови про гарантії безпеки не повинні заважати розумінню того, що жодні гарантії безпеки не дають того, що дає вступ у НАТО.

«Єдина гарантія безпеки, яка працює і коштує набагато дешевше, ніж будь-що інше, – це членство в НАТО», – повторила Каллас своє головне послання у твіті.

Нещодавно Франція долучилася до країн Східної Європи, які у переважній більшості виступають за пришвидшене приєднання України в НАТО, але такі члени, як США та Німеччина, залишаються більш обережними. Оглядачі кажуть, що керівництво цих країн остерігається будь-яких кроків, які могли б наблизити Альянс до конфлікту з Росією, яка заявляє, що розширення НАТО є доказом ворожості Заходу.

Проте експерти зазначають, що Москва практично ніяк не відреагувала на вступ до НАТО Фінляндії та очікуваний вступ Швеції.

Дивіться також: "Підтримка і єдність". Глава МЗС Франції Колонна - про розмову з Кулебою в контексті майбутнього саміту НАТО

У статті використано матеріали Reuters