Польща підтвердила, що на територію країни залетів дрон під час масованої атаки РФ в Україні

Архівне фото. Польські військові гелікоптери під час навчань НАТО Saber Strike. REUTERS/Ints Kalnins

Об'єкт, який залетів у повітряний простір Польщі під час російської атаки на Україну, ймовірно, був безпілотником. Про це заявив речник оперативного командування польської армії Мацей Кліш і додав, пошуки предмета тривають.

"Об'єкт був підтверджений радіолокацією щонайменше трьома радіолокаційними станціями", - розповів він.

Польська армія також запевнила своїх громадян, що розпочато "всі необхідні процедури, спрямовані на гарантування безпеки повітряного простору Польщі", "а Оперативне командування Збройних сил Польщі постійно стежить за подальшим розвитком ситуації".

Там пояснили, що "невпізнаний повітряний об'єкт увійшов у повітряний простір Польщі та був зафіксований радіолокаційними засобами системи протиповітряної оборони країни", після чого командування кинуло на відстеження чергові бойові пари та вертольоти, а "наземні системи протиповітряної оборони та радіолокаційної розвідки досягли найвищого ступеня готовності". Однак "через погодні умови, що склалися, його не вдалося чітко ідентифікувати, що перешкодило прийняти рішення про його збиття".

Як повідомляв Голос Америки, після масованого обстрілу Росією практично всієї території України вранці 26 серпня, коли РФ застосувала понад 100 ракет різних типів та близько сотні "шахедів", президент України Володимир Зеленський закликав союзників спільно збивати російські ракети, надати Україні системи ППО та ракети до них, а також усунути обмеження щодо далекобійності.

"У різних наших регіонах України ми змогли б зробити значно більше для захисту життя, якби авіація наших європейських сусідів працювала разом з нашими F-16 і разом з нашою ППО", - заявив Зеленський.

Польща перебуває у стані підвищеної готовності щодо об’єктів, які проникають у її повітряний простір, відколи українська ракета вразила південне польське село Пшеводув у 2022 році, убивши двох людей. У грудні 2023 року Польща заявила, що російська ракета увійшла в її повітряний простір. У квітні 2023 року в лісі поблизу села Замосць неподалік міста Бидгощ на півночі було знайдено військовий об’єкт. Пізніше стало відомо, що це російська ракета. Також у березні цього року Польща заявила, що Росія знову порушила її повітряний простір, випустивши крилату ракету по цілях на заході України.

Також Румунія повідомляла про виявлення фрагментів російських безпілотників на своїй території, востаннє це сталось у липні.

Польський журналіст Міхал Кранц написав у мережі Х: "Польща має запровадити кращу систему для перехоплення та/або відстеження таких об'єктів. Це траплялося досить часто, щоб зробити це пріоритетом національної безпеки не лише для Польщі, але й для всього НАТО. Це майже напевно повториться".

"Польща є членом НАТО, і навмисна атака призведе до дії статті 5. Якщо Росія не зробила цього навмисно, то будуть вибачення і ніякої ескалації. Якщо немає вибачень, це випробування, - твітує оглядач із правими поглядами Сентон Качаніку. - Судячи зі слабкого та переважно лівого політичного керівництва в США та більшості держав-членів НАТО, я дуже сумніваюся, що вони зберуть сили, щоб захистити Альянс".

Дивіться також: Директор МАГАТЕ особисто поїде на Курську АЕС у вівторок