Польську держкомпанію розслідують щодо постачання деталей для іранських безпілотників – ЗМІ

Недатована фотографія, опублікована Управлінням стратегічних комунікацій ЗСУ, на якій зображені уламки того, що Київ називає іранським безпілотником Shahed, збитим поблизу Куп'янська, Україна.(Ukrainian military's Strategic Communications Directorate via AP, File)

Польська державна компанія із металообробки заявила в четвер, що проти неї ведеться розслідування через експорт виготовлених нею деталей до Ірану. Розслідування почалося після повідомлення про те, що вироблені помпи були видозмінені та використані в іранських бойових безпілотниках.

Приватна радіокомпанія Radio Zet повідомила, не називаючи своїх джерел, що підприємство WSK Poznan продало помпи іранському виробнику двигунів Motorsazan Company. Продані помпи призначалися для використання в тракторах, проте були застосовані в безпілотниках, які Іран відправив до Росії, мовиться у повідомленні.

Тисячі безпілотників "камікадзе" Shahed-136, які Іран поставив до Росії за період її повномасштабного вторгнення в Україну, були використані для ударів по українській інфраструктурі та для виснаження її протиповітряної оборони.

Компанія WSK Poznan, яка належить польському державному Агентству промислового розвитку, заявила, що Національна прокуратура та Агентство внутрішньої безпеки "проводять розслідування щодо експорту деталей, виготовлених компанією, до Ірану".

У заяві не згадується про безпілотники, але зазначається, що помпи компанії не призначені для використання в літальних апаратах через їхню вагу і те, що вони працюють на дизельному, а не авіаційному паливі.

"Компанія запровадила процедури внутрішнього контролю для потенційних клієнтів... Кожного разу ретельно перевіряється кожен потенційний контрагент, аналізується призначення замовленого товару, а потім санкції, що діють на цей момент."

"Нинішнє керівництво компанії докладає всіх зусиль для з'ясування обставин справи, заявляючи про повну відкритість до співпраці з органами", – прокоментували в компанії.

Національна прокуратура повідомила в електронному листі, що розслідує, чи експортувала WSK Poznan продукцію подвійного призначення без належних дозволів. У ньому не згадується про безпілотники або Іран.

У відомстві додали, що в рамках цього розслідування тодішньому генеральному директору компанії було висунуто звинувачення у продажу продукції стратегічного значення без дозволу. За це йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Міністр внутрішніх справ Томаш Семоняк заявив під час пресконференції, що уряд працює над більш ретельним контролем за дотриманням санкцій.

Дивіться також: У Німеччині засудили чоловіка, який продавав Росії компоненти для дронів "Орлан"