В Україні стає все менше бідних

  • Олена Пронічева

В Україні стає все менше бідних

Кожен четвертий українець живе за межею бідності. Такі дані минулого року оприлюднила ООН. 17 жовтня, в Міжнародний день боротьби із бідністю, і вітчизняні експерти, і урядовці схильні стверджувати, що бідних з кожним роком в Україні стає все менше.

Керівник відділу досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Людмила Черенько говорить про те, що масштаби бідності в Україні скоротились.

«Відносний рівень бідності в 2010 році 24,1%, тоді як у 2009 році було 26,4%», – сказала науковець. Також експерт додала, що за останні десять років рівень бідності в Україні залишався відносно стабільним, хоча національний поріг бідності виріс у 5 разів. Залишається тенденція збереження високої бідності серед дітей, а також серед малозабезпечених працівників, говорить Людмила Черенько.

Загалом, як зазначила науковець, сьогодні той, хто отримує менше 1025 гривень на місяць на одну людину – бідний.

«Це та сума, яка відділяє бідних від не бідних в Україні. Менше цієї суми – вже бідність», – підкреслила вона.

Проти бідності у понеділок на Майдан вийшли представники профспілок різних підприємств. Так, у загальній резолюції профспілки вимагають від уряду забезпечення конституційного права на працю, її гідну оплату та пенсії. Від депутатів – забезпечити у проекті державного бюджету на 2012 рік встановлення мінімальних зарплат та пенсій на рівні об’єктивно вирахуваного прожиткового мінімуму. Активісти погрожують – якщо вимоги не будуть виконані – розпочнуть масові акції протесту.

В день боротьби із бідністю президент України Віктор Янукович заявив, що ця проблема залишається одним із важливих чинників стримування розвитку України. За словами президента, в 2010 році показники досягли найнижчого рівня з 2001 року.

Також президент зазначив, що подолання цієї проблеми для його уряду є одним із пріоритетних. Про це сказав і міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Міністр наголосив, що окрім поетапного підвищення соціальних стандартів, подоланню бідності сприятиме і реформування системи соціальної допомоги. І додав, що уряд наразі займається розробкою такої програми.

«Держава повинна насамперед захистити найменш захищених і допомагати тим, хто насправді потребує її підтримки», – переконаний Сергій Тігіпко. Окрім цього в Міністерстві соціальної політики повідомили, що в наступному році передбачається чергове підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни, інвалідів усіх категорій, інвалідів-ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, дітей війни та малозабезпечених громадян.