Міжнародні правозахисники просять суд у Гаазі притягнути до відповідальності російських пропагандистів за мову ворожнечі щодо українців

Президент Росії Володимир Путін аплодує керівниці російського телеканалу RT Маргариті Симоньян після нагородження її орденом Олександра Невського під час церемонії в Кремлі в Москві, Росія, 23 травня 2019 року. (AP)

Міжнародні правозахисники направили подання до Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо шістьох російських пропагандистів, яких вважають винними у вживанні мови ворожнечі як злочині проти людяності.

Про це Міжнародна федерація прав людини (FIDH) повідомила на своєму сайті у четвер, 6-го червня.

Як мовиться у повідомленні, подання стосується Дмитра Медведєва, колишнього президента і нинішнього заступника голови Ради безпеки Російської Федерації; Володимира Соловйова, ведучого популярної телепрограми на державному телеканалі Росія-1; Маргарити Симоньян, головного редактора телеканалу RT (колишній Russia Today); Дмитра Кисельова, керівника державної медіагрупи Росія Сьогодні; і Сергія Мардана (псевдонім Сергія Ключенкова) популярного радіо- та телеведучого.

FIDH додає, що Федерація та її партнери також вважають, що Олексій Громов, перший заступник керівника Адміністрації президента, несе відповідальність за ті самі дії як керівник, який або віддав наказ про їх вчинення, або дозволив вчинити такі дії.

"Усі вони брали участь у ненависницькій кампанії проти українських цивільних, заохочуючи та сприяючи воєнним злочинам та іншим звірствам Росії", – мовиться у повідомленні.

FIDH спільно зі своїми членськими організаціями в Україні – Харківською правозахисною групою та Центром громадянських свобод, а також неназваною російською неурядовою організацією, направили подання на понад 100-та сторінках до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, що міститься у Гаазі.

У документі, який правозахисники готували разом з Українським військовим архівом та Відділом цифрової верифікації Ессекського університету, вони представили дані про те, що шість громадян Росії вчинили злочин проти людяності, який полягає у переслідуванні українців у формі розпалювання ненависті.

Правозахисники пишуть, що вони зробили це подання на підставі Статті 15 Римського статуту, яка дозволяє прокурору МКС отримувати від неурядових організацій інформацію про злочини, що підпадають під юрисдикцію МКС для ухвалення рішення про початок справи.

У повідомленні мовиться, що для цього подання FIDH проаналізувала понад 2 000 відеофрагментів із заявами ймовірних винуватців, зробленими в період з 24 лютого 2022 року по 24 лютого 2024 року.

Очільниця Центру громадянських свобод, нобелівська лауреатка Олександра Матвійчук заявила, що українці щодня "гинуть від російських бомб, українських цивільних в окупації затримують і катують, українських дітей депортують до Росії", тому що "Росія хоче зробити їх частиною "русского мира".

"Ці грубі порушення прав людини були б неможливі без дегуманізуючої кампанії російських пропагандистів, які так само винні, як і ті, хто натискає на спускові гачки, вбиваючи українських цивільних", – заявила Матвійчук.

Починаючи з 2014 року, і особливо після широкомасштабного вторгнення, мовиться у повідомленні FIDH, заклики до знищення України та репресій проти українців, які виступають проти російської агресії, представлення українців як "нацистів", та інші форми мови ворожнечі регулярно поширюються на державних телеканалах, радіо та в соціальних мережах у Росії.

Минулого тижня Голос Америки повідомляв, що Фонд Клуні за справедливість готує матеріали до подання у різних країнах на російських пропагандистів.

В інтерв'ю Російській службі Голосу Америки директорка з юридичних питань проєкту Docket Фонду Клуні за справедливість Анна Нейстат заявила, що юристи фонду працюють над притягненням до відповідальності російських пропагандистів, які закликають до війни проти України та геноциду українців.

Одним із способів переслідування російських пропагандистів, за її словами, є звернення до Міжнародного кримінального суду із запитом про притягнення до відповідальності та відкриття слідства у справі про причетність пропагандистів до підбурювання до геноциду.

Дивіться також: Фонд Клуні добивається кримінального переслідування російських пропагандистів