Президент України та канцлер Німеччини по-різному прокоментували питання щодо членства України в НАТО  

Канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент України Володимир Зеленський

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав неактуальним питання потенційного членства України в НАТО і заявив, що воно наразі практично не стоїть на порядку денному.

Відтак претензії Росії щодо НАТО дивують німецьку сторону, зазначив глава німецького уряду під час візиту в Україну в понеділок, 14 лютого.

“Щодо членства в альянсах, то на даний момент це не актуально. Тому трохи дивно, що російський уряд зробив предметом великих політичних дискусій питання, яке не стоїть зараз на порядку денному", - заявив канцлер Німеччини він під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.

У відповідь президент України заявив, що питання членства в НАТО стоїть на порядку денному в Україні: "Від нас немає сигналу, що членство в НАТО не стоїть за нашу мету. Тому, це ж не перший сигнал, що це питання неактуальне. Він йде не з нашого боку, а від лідерів інших держав. Це точно питання не до нас".

Загалом в ході прес-конеренції із канцлером Німеччиним президент Зеленський дав зрозуміти, що не всі країни-члени НАТО бачать майбутнє України в цьому Альянсі.

“Сьогодні багато журналістів і багато лідерів дійсно трішки натякають Україні, що можна не ризикувати і не піднімати постійно питання щодо майбутнього членства в Альянсі. Тому що ці ризики пов'язані з реакцією Російської Федерації.

Питання в іншому, питання - як довго Україна повинна йти по цьому шляху, з ким вона буде йти, хто буде друзями і партнерами, і буде підтримувати нашу державу, а може питання відкритих дверей - це як мрія, сигнал, куди ми йдемо, але коли там будемо, ніхто не знає. Не тільки Україна, а й навіть деякі члени НАТО”, - заявив президент України Володимир Зеленський.

Після візиту в Київ канцлер Німеччини Олаф Шольц вирушає до Москви для зустрічі 15 лютого із російським президентом Володимиром Путіним.

Питання нерозширення НАТО було однією з вимог, які російська сторона висувала Заходу раніше цього року. В НАТО відкинули право вето третіх сторін на рішення про прийняття нових членів до Альянсу.

Your browser doesn’t support HTML5

Вже п’ятнадцятий за три тижні рейс військової допомоги США прибув до України. Відео