Трамп: питання дій Байдена в Україні стане одним з основних на президентських перегонах у США

"Це стане одним з основних питань під час виборчої кампанії", – заявив президент США Дональд Трамп про питання дій колишнього віце-президента США Джо Байдена в Україні, зокрема у той час, коли син Байдена Гантер обіймав високу посаду в компанії "Буризма".

Президент США назвав діяльність родини Байденів в Україні "чистою корупцією".

"Я весь час про це казатиму, бо я не бачу для них виходу, я не бачу, як вони можуть відповісти на ці питання ... Це було чистою корупцією", - додав Трамп під час інтерв'ю FoxNews у середу.

Раніше республіканці пов'язували зусилля Байдена з усунення українського генпрокурора Віктора Шокіна з посади з просуванням інтересів української енергетичної компанії "Буризма" де син Байдена обіймав високу посаду. Байден відкидає ці звинувачення. Демократи вказують, що відставку Шокіна, який мав репутацію корупціонера, підтримували США та міжнародна спільнота.

В інтерв'ю FoxNews Трамп висловив жаль, що під час дебатів серед кандидатів Демократичної партії, це питання майже не підіймалось, до звинувачень у буцімто корупційних діях Байдена в Україні, демократи ставились як до "спростованої теорії".

"Це питання не фігурує в кампанії Демократів. Вони не хочуть його піднімати … Такого не трапиться з республіканцями, я вас запевняю", - додав американський президент.

Цього тижня представники Республіканської партії в Сенаті США також виступили із заявами про важливість розслідування ролі, яку син Джо Байдена Гантер відігравав на високій посаді в "Буризмі".

Сенатор-республіканець Рон Джонсон, який очолює комітет Сенату з питань внутрішньої безпеки, заявив, що подасть на голосування пропозицію викликати українського свідка Андрія Теліженка для дачі свідчень з цього питання.

Джонсон хоче отримати відповідь на питання про причини відставки Шокіна. "Я не можу отримати це від американського уряду, - заявив Джонсон у коментарі FoxNews у середу. - Я знаю є пояснення, що всі хотіли його відставки, але існує документ, який ми маємо перевірити, але він, за повідомленнями, є документом того часу і там йдеться, що компанія Blue Star зверталась до Генпрокуратури з вибаченнями щодо кампанії з дезінформації, що велась проти Шокіна".

Теліженко раніше працював в компанії з урядових відносин Blue Star. Він також був співробітником посольства України у США. Теліженко раніше заявляв, що українське посольство намагалось втрутитись в американські вибори. Посол України у США Валерій Чалий називав подібні заяви неправдою.

Дивіться також: У Сенаті хочуть голосувати за виклик українського свідка у справі Байдена і "Буризми"

Співголова Комітету від Демократичної партії Гері Пітерс виступив проти такого розслідування, заявивши журналістам у середу, що таке розслідування не є тим, чим має займатись Комітет з питань внутрішньої безпеки.

"Ми йдемо цим шляхом, - заявив Джонсон у середу. – Якщо є порушення, американці мають про це знати. Якщо порушень немає, американці також мають це зрозуміти".

Джо Байден наразі має найбільші шанси стати кандидатом від Демократичної партії США на президентських виборах 2020.

Дивіться також: Супервівторок посилив Джо Байдена

У виборчому штабі Байдена розкритикували ініціативу Джонсона. "Сенатор Джонсон випадково зробив нам послугу, явно визнавши, що він зловживає конгресовими повноваженнями", - заявив речник виборчого штабу Байдена Ендрю Бейтс, пише The Hill. Він назвав дії Джонсона ознакою того, що "Дональда Трампа жахає перспектива змагатись із Джо Байденом".

Дивіться також: Конгрес США: Ми продовжимо бути поруч з хоробрим народом України, та усіма людьми, які люблять свободу. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Конгрес США: Ми продовжимо бути поруч з хоробрим народом України, та усіма людьми, які люблять свободу. Відео