20 людей вбито та 1200 заарештовано – урядовець Венесуели звинувачує США у спробі держперевороту. США вважають, що перемогла опозиція

Лідерка венесуельської опозиції Марія Коріна Мачадо на вантажівці під час демонстрації проти результатів президентських виборів у Каракасі, 3 серпня 2024 року. Juan BARRETO/AFP

Щонайменше 20 людей були вбиті та близько 1200 заарештовані під час післявиборчих протестів у Венесуелі. Такі дані правозахисної організації Human Rights Watch наводять агенція Reuters та видання The Guardian.

Президента Венесуели Ніколаса Мадуро офіційно оголошено переможцем голосування – згідно з даними виборчих органів, він отримав 51% порівняно з 46% кандидата від опозиції Едмундо Гонсалеса.

У столиці та інших містах заплановані марші – одні на підтримку соціалістичного уряду Мадуро, інші — на підтримку опозиції, інформує Reuters.

Організація американських держав (OAS) 3 серпня закликала до миру у Венесуелі на тлі наростання напруженості, пов’язаної зі спірними результатами виборів.

США вважають, що венесуельців, які були заарештовані під час мирних акцій, або виборів, мають бути звільнені.

"Усі венесуельці, заарештовані під час мирного здійснення свого права брати участь у виборчому процесі або вимагали прозорості підрахунку та оголошення результатів, мають бути негайно звільнені, – мовиться у заяві Державного департаменту у четвер, 1-го серпня.

"Правоохоронні органи та сили безпеки не повинні ставати інструментом політичного насильства проти громадян, які здійснюють свої демократичні права", – мовиться у заяві.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що кандидат від венесуельської опозиції – усупереч офіційно оголошеним результатам – набрав найбільшу кількість голосів виборців на президентських виборах.

Уряд Венесуели, своєю чергою, звинуватив США у спробі державного перевороту.

Йдеться про заяву міністра закордонних справ Венесуели Івана Гіла, котрий сказав у п'ятницю, 2 серпня, що Сполучені Штати перебувають “на передньому краї спроби державного перевороту” у Венесуелі, цитує посадовця Reuters.

Опозицію у Венесуелі Гіл назвав "фашистською".

"Ми перемогли їх на виборах і переможемо їх у цій змові щодо перевороту та фашистській авантюрі. Мир переможе, і лакеї не повернуться", — цитує Гіла латиноамериканська телевізійна мережа новин Telesur зі штаб-квартирою в Каракасі, споносорована урядами Венесуели, Куби та Нікарагуа.

Telesur також цитує заяву Гіла стосовно коментарів Держдепу США: "Цим новим помилковим кроком США показали, що вони взяли на себе ініціативу в спробі державного перевороту у Венесуелі".

Цей же міністр назвав Білорусь "братньою республікою" та подякував їй за привітання з Днем незалежності Венесуели минулого місяця.

Дивіться також: США визнали, що кандидат від опозиції "набрав найбільшу кількість голосів" на виборах у Венесуелі, але не назвали його президентом

У Держдепі США заявили, що оголошені результати виборів “не відображають волю народу Венесуели”, а також зауважили, що до цього призвела “глибоко помилкова” обробка виборчих голосувань “контрольованою [президентом] Мадуро Національною виборчою радою”.

Ентоні Блінкен привітав опозиційного кандидата Едмундо Гонсалеса особисто з тим, що він "отримав найбільшу кількість голосів" на виборах, розмовляючи із ним та лідеркою опозиції Марією Коріною Мачадо телефоном, свідчить The Guardian.

Держсекретар США також розкритикував погрози Мадуро заарештувати лідерів опозиції, назвавши це “недемократичною спробою придушити політичну участь і зберегти владу”.

“Необхідно подбати про безпеку лідерів і членів демократичної опозиції”, – йдеться на сайті Держдепу США.

Дивіться також: Протести у Венесуелі можуть вплинути на вибори у США. Експерти: ідеться про протистояння демократії та диктатури
Дивіться також: США вважають вибори у Венесуелі скомпрометованими і готують санкції у відповідь

Your browser doesn’t support HTML5

Тисячі венесуельців взяли участь у вуличних протестах проти результатів президентських виборів. Відео