Путін зробив заяву, яка свідчить про те, що «втома від України» Заходу заохочує Росію продовжувати агресію в Україні – ISW

Президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем на полях саміту БРІКС у Казані, Росія, 24 жовтня 2024 року. BRICS-RUSSIA2024.RU/REUTERS

Президент Росії Володимир Путін зробив заяву, яка свідчить про те, що «втома від України» Заходу заохочує Росію продовжувати повномасштабне вторгнення в Україну, пишуть у своєму аналізі аналітики вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW).

Путін очікує, що його стратегія, яка передбачає, що Росія протримається до того часу, коли Захід перестане надавати підтримку Києву, дозволить йому здобути перемогу над Україною, пишуть аналітики ISW, посилаючись на нещодавнє інтерв'ю Путіна російським ЗМІ.

Відповідаючи на запитання російського державного телеканалу «Россия 1» після завершення саміту BRICS у Казані 25 жовтня, Путін заявив, що Захід «починає реалістично оцінювати ситуацію навколо України» і «змінює свою риторику» про необхідність «стратегічної поразки» Росії, і що Росія може «тільки хвалити» Захід за цей відхід від риторики повної російської поразки в Україні.

Путін також заявив, що будь-який результат війни Росії в Україні має бути на користь Росії та ґрунтуватися на «реальностях на полі бою».

Ця заява, на думку аналітиків ISW, вказує на те, що Росія залишається відданою своїй початковій меті — змусити український уряд капітулювати та знищити Україну, її державність та військо, і те, що коливання Заходу щодо підтримки України лише заохочують відданість Росії цій меті.

"ISW продовжує оцінювати, що теорія перемоги Путіна ґрунтується на критичному припущенні про те, що Захід залишить Україну на користь Росії або за власним бажанням, або у відповідь на спроби Росії переконати Захід зробити це, і що це
далеко не ясно, чи Захід це зробить", – мовиться в аналізі.

За оцінками інших аналітиків, стратегічні цілі Росії включають не лише підкорення України, але і скасування результатів Холодної війни, тобто силове відновлення внутрішнього ядра колишньої російської імперії в межах СРСР та її сфери впливу в Центральній і Східній Європі та за її межами.

Як наголошували під час нещодавньої дискусії у Вашингтоні аналітики з цих країн, умиротворення не приносить миру, а натомість підбадьорює агресорів і призводить до гноблення та майбутніх конфліктів.

Як повідомляв Голос Америки, під час нещодавніх обговорень у Гельсінській комісії Конгресу США, експерти закликали до повної підтримки Заходом збройної боротьби України до моменту, коли вона зможе вступити до НАТО і посилити альянс у протистоянні з Росією.

Разом з тим деякі експерти, зокрема Ендрю Міхта з Атлантичної ради, застеріг, що "коли йдеться про Україну, стримування та захист, політична єдність є трохи тонкою".

"Нам потрібно досягти єдиного сприйняття загрози в альянсі, бо лише це викличе справжню відданість інвестуванню у необхідне військове переобладнання", – наголосив Міхта, додавши, що лише демонстрація реальної військової потужності НАТО може зупинити реваншистські плани Росії.

Дивіться також: Лише "швидке і масштабне переозброєння" НАТО може зупинити Росію – експерти на слуханнях у Конгресі