"Путіну треба було розбити носа" - екс-директор ЦРУ про рішення Обами не озброювати Україну

США мали "трошки пустити Путіну юшку з носа" та відповісти на агресію проти України військово. Про це колишній директор ЦРУ Джон Бреннан заявив у розлогому інтерв PBS FrontLine. Бреннан обіймав посаду директора Центрального розвідувального управління США з 2013-го по 2017-й роки. Інтерв'ю було записано у липні, але його відео - оприлюднене у жовтні.

Я вважав, що Путіну реально треба було трошки пустити юшку з носа. Я думаю, що це примусило б його відступити, бо як і більшість хуліганів, він знає, що не може протистояти іншим

"Я вважаю, що Путін дуже розумний індивід і він справді оцінює своїх ворогів та опонентів. Коли вони увійшли до України, на мою думку, він вважав, що якщо діятиме рішуче та використає значну силу, це не викличе військової відповіді з боку Заходу. Я вважаю, що він розраховував, що наприкінці останнього терміну адміністрації Обами, реакцію Вашингтона можна було передбачити, і на мою думку, він бачив, що Обама не бажає військового конфлікту, а отже, використає інші інструменти, наявні у США - наприклад, санкції", - розповів екс-директор ЦРУ.

При цьому Бреннан наголосив, що особисто він був переконаний, що Путіну треба було "розбити носа" в Україні.

"Але я вважаю, що рішення Путіна піти проти України, його рішення розпочати військову кампанію у Сирії, ґрунтувались на думці, що симетричної військової відповіді не послідує. Я думав, у певних випадках, що ми мали зробити нашу реакцію менш передбачуваною для Путіна. Мені здавалось, що ми могли вдатись до дій, які б не призвели до опосередокваної війни із Росією", - сказав Бреннан.

Рішення Путіна піти проти України, його рішення розпочати військову кампанію у Сирії, ґрунтувались на думці, що симетричної військової відповіді не послідує

"Пригадую, коли вчився у школі, хулігани намагались залякувати і вони продовжували тиснути, доки їм трохи не розіб'єш носа. Я вважав, що Путіну реально треба було трошки пустити юшку з носа. Я думаю, що це примусило б його відступити, бо як і більшість хуліганів, він знає, що не може протистояти іншим. Все це показуха. Його бажання використовувати тактику залякування, я думаю, воно б загальмувало, або ж він взагалі би відмовився від цього, якби отримав відсіч", - наголосив Бреннан.

У серпні 2016-го року, Бреннан вперше повідомив Обамі, що Путін наказав провести операцію із дестабілізації та дискредитації президентських виборів у США.

Дивіться також: Представники Гугл, Фейсбук та Твіттер дали свідчення щодо впливу Росії на американську політику через соцмережі

Your browser doesn’t support HTML5

Представники Гугл, Фейсбук та Твіттер дали свідчення щодо впливу Росії на американську політику через соцмережі. Відео