Чорнобильці штурмували Верховну Раду

Чорнобильці штурмували Верховну Раду

Паркан не допоміг. Чорнобильці прорвалися під стіни Верховної Ради, зламавши нову металеву огорожу, зведену тут після минулих акцій протесту.

Кілька тисяч представників Чорнобильських організацій, які у вівторок мітингували під парламентом проти скасування пільг, штурмували Раду двічі. Перша спроба взяти будівлю під куполом була здійснена зранку. Протестувальники почали розгойдувати паркан, який з протилежного боку підпирала міліція. Зрештою у кількох місцях огорожа піддалася, і натовп заполонив подвір’я перед Радою. Мітингарі скандували «Ганьба!» та кликали на розмову спікера Литвина. Від дверей парламенту їх відділяв лише живий щит зі спецназівців «Беркуту».

На якийсь час вгамувати юрбу вдалося депутатам, які вийшли до учасників акції та пообіцяли допустити їхніх представників на переговори в Раду. Проте цього не відбулося, натовп чекав, напруга наростала. Особливо ж розлютила людей депутатська промова, трансльована по гучномовцю із зали: мовляв, мітинг замовний, а його учасники не мають жодного відношення до потерпілих від ліквідації аварії на ЧАЕС.

Обурені ліквідатори піднесли вгору свої посвідчення. А тоді знову посунули на міліцейські кордони, вдруге за цей день намагаючись взяти Верховну Раду штурмом. Бійки чорнобильців зі спецназом точилися впритул до входу в парламент.

Кінець кінцем, «беркутівці» відтіснили чорнобильців від будівлі. Серйозних інцидентів вдалося уникнути. Хоча міліція вже була готова застосувати для розгону демонстрантів спецзасоби. Як застеріг начальник главку київської міліції Олексій Крикун, до цього вдалися б, якби протестувальники спробували зламати двері парламенту. Крикун пообіцяв також, що знесений паркан не минеться ініціаторам штурму безкарно.

Під вечір мітингувальники розійшлися, однак пообіцяли повернутися з ще потужнішими протестами. Як повідомили організатори акції, до чорнобильців планують приєднатися ветерани-афганці. І ті, й інші вимагають не допустити скорочення пільг, належних їм за законом. Вони, зокрема, протестують проти ухвалення урядового законопроекту про гарантії держави щодо виконання судових рішень. Цей проект, по суті, позбавляє пільговиків гарантій того, що їм виплатять компенсації, відсуджені у держави через суд.

А натомість у правлячій Партії регіонів запевняють, що на пільги чорнобильців і афганців уряд і не думав зазіхати. Як заявив у вівторок лідер фракції регіоналів Олександр Єфремов, усі виплати пільговикам залишаться такими, як були. Єфремов здивувався, чому протестують чорнобильці, яким влада, за його словами, пішла на поступки. Сьогоднішні протести він назвав провокацією.

«Мені складно зрозуміти, з якими вимогами сьогодні прийшли під стіни парламенту мітингувальники... Висловлювання вимог, які фактично вирішені, не має під собою жодної підстави», – заявив політик, слова якого цитує прес-служба Партії регіонів.

Єфремов також заперечив, що депутати злякалися протестувальників. За його словами, більшість його колег бачили у своєму житті всяке. «Тому почуття страху – це взагалі-то не те, про що думає депутат», – сказав політик журналістам.

Нагадаємо: 9 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект № 9127 «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Поточного тижня парламент планував прийняти цей закон у другому читанні. Зокрема, напередодні Олександр Єфремов заявляв, що законопроект буде розглянутий до кінця цього пленарного тижня.

Нагадаємо також: перші протестні акції проти закону, що передбачає скасування пільг ветеранам і ліквідаторам, відбулися 20-го вересня. Тоді афганці і ліквідатори так само знесли огорожу біля Верховної Ради, прорвали міліцейські кордони та спробували взяти штурмом парламент. Як стверджували журналісти, провладні депутати того дня тікали з будівлі, знявши депутатські значки. Тоді пільговикам було обіцяно, що їхні соціальні виплати збережуться.