Чергова ніч у Верховній раді – опозиція остерігається штурму

У понеділок ввечері опозиція зібралася в парламенті. Причина, яку озвучили лідери опозиційних фракцій, – можливість силового захоплення трибуни. Втім, крім представників «Батьківщини», ВО «Свобода» та УДАРу, до Верховної ради ніхто не приїхав. І та, й інша сторони сподіваються нарешті розпочати працювати після 2-х тижнів незапланованої перерви.

Про те, що трибуну спробують захопити силою, повідомили в «Батьківщині». Голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив у понеділок, що засідання фракції Партії регіонів розпочалося «з того, що вони готові були до силового захоплення парламентської зали». Через це опозиція терміново зібралася у парламенті на позачергову сесію. Втім, регіонали не з’явилися.

Депутат від УДАРу Павло Розенко підтвердив у коментарі Голосу Америки, що ночувати народні обранці в сесійній залі все ж таки будуть.

«УДАР ночує у Верховній раді вже протягом останніх двох тижнів. Тому і сьогоднішня ніч [з понеділка на вівторок] – не виключення», – заявив він.

Щодо вівторка, то Павло Розенко очікує, що Партія регіонів «ухвалить для себе рішення щодо персонального голосування і системи голосування, яка унеможливить голосування за іншого».

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов повідомив у понеділок, що регіонали готові прийняти пропозицію Арсенія Яценюка голосувати по вівторках та четвергах.
Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов повідомив у понеділок, що регіонали готові прийняти пропозицію Арсенія Яценюка голосувати по вівторках та четвергах.

«По-друге, керівники фракцій беруть на себе відповідальність за особисте голосування в залі кнопками «за», «проти», «утримався». Третє питання: перед голосуванням голова Верховної ради оголошує прізвища відсутніх депутатів. Картки таких парламентарів будуть вилучатися та передаватися до апарату Ради», – зазначив Єфремов.

Можливість силового захоплення трибуни провладні сили виключають. Так, представник фракції комуністів, перший заступник голови Верховної ради Ігор Калєтнік заявив, що «ніхто нікого із сесійної зали викидати не буде».

«Завтра [у вівторок] у сесійній залі буде присутня достатня кількість депутатів для того, щоб забезпечити особисте голосування. Є повна готовність працювати, голосувати особисто, виконувати обов’язки народного депутата, як це передбачено законом і Конституцією», – сказав Калєтнік.

Не бачить можливості силового захоплення трибуни регіоналами і «ударівець» Павло Розенко.

«Я думаю, що Партія регіонів сама чудово розуміє, що в даному випадку силове протистояння – це той рубікон, через який переходити не можна. Це буде точкою неповернення для нинішнього складу Ради. Спроба силового вирішення питання викличе лише адекватну силову відповідь із нашого боку. І Рада перетвориться у постійно діючий бійцівський клуб, де трибуна буде переходити із рук в руки. Це шлях у нікуди. Це прямий шлях до дискредитації парламентаризму в Україні», – сказав Павло Розенко в коментарі Голосу Америки.