Китай та Росія в Радбезі ООН заветували ініційовану США резолюцію про припинення вогню в Газі

Державний секретар США Ентоні Блінкен висаджується з літака у Тель-Авіві, у п’ятницю, 22 березня 2024 р. (Фото: Evelyn Hockstein/Pool Photo через AP)

Рада Безпеки ООН у п'ятницю, 22 березня, не ухвалила проєкт резолюції США, що закликає до "негайного" перемир'я в Газі через накладення на неї вето Росією та Китаєм. Тим часом державний секретар США Ентоні Блінкен цього дня зустрівся з ізраїльськими офіційними особами в Тель-Авіві у спробі забезпечити припинення вогню між Ізраїлем і бойовим угрупованням ХАМАС.

Сполучені Штати подали у п’ятницю до Ради Безпеки ООН проєкт резолюції, яка "однозначно підтримає поточні дипломатичні зусилля, спрямовані на забезпечення негайного припинення вогню в Газі в рамках угоди щодо захоплення заручників", – зазначив речник посолки США Лінди Томас-Грінфілд у заяві.

В проєкті США наголосили на досягненні шеститижневого припинення вогню, звільненні заручників, утримуваних бойовиками ХАМАСу, в обмін на палестинських в’язнів, яких утримує Ізраїль.

Блінкен 22 березня зустрівся сам на сам з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу, після чого взяв участь у дискусії з військовим кабінетом Ізраїлю, з метою переконати ізраїльських лідерів не проводити військовий наступ на місто Рафах на півдні Гази, який, на думку багатьох, посилить гуманітарну кризу у смузі.

Ізраїльтяни беруть участь у масовій молитві із закликом звільнити ізраїльських заручників, утримуваних у Газі після атак палестинських бойовиків 7 жовтня, біля Стіни плачу в Старому місті Єрусалиму, 21 березня 2024 року. (Фото: GIL COHEN-MAGEN / AFP)

Ізраїль стверджує, що запланований наступ необхідний для досягнення мети перемоги над ХАМАСом і для того, щоб угруповання, визнане терористичним Сполученими Штатами, не змогло здійснити ще одну атаку, подібну до нападу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

Блінкен перебував 21 березня у Єгипті для переговорів, зосереджених на зусиллях із забезпечення припинення вогню, звільнення заручників і постачання більшої кількості гуманітарної допомоги в Газу, щоб допомогти палестинським мирним жителям, які гостро потребують допомоги.

"Існує чіткий консенсус щодо ряду спільних пріоритетів, — сказав Блінкен на пресконференції в четвер щодо переговорів в єгипетській столиці. — По-перше, необхідність негайного тривалого припинення вогню зі звільненням заручників".

Припинення вогню створить простір для додаткової гуманітарної допомоги, додав він.

Учасники переговорів продовжують працювати над угодою про припинення вогню, зауважив Блінкен.

"Прогалини скорочуються, і ми продовжуємо наполягати на досягненні угоди в Досі. Попереду важка робота, щоб досягти цього, але я продовжую вірити, що це можливо", — сказав Блінкен на пресконференції.

"Ми усунули прогалини, але прогалини все ще є. Тож я не можу визначити часові рамки. Я можу просто сказати, що ми прагнемо зробити все можливе для досягнення угоди", – додав він.

Основною розбіжністю в переговорах було те, що ХАМАС заявляє, що звільнить решту заручників лише в рамках угоди, яка покладе край війні, тоді як Ізраїль наполягає, що розглядатиме лише тимчасову паузу.

Більше мільйона палестинців перебувають у Рафаху, багато з них втекли з інших частин Гази у пошуках безпеки серед воєнних дій.

Окрім кількості загиблих у війні — 1200 під час приголомшливої атаки ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня та майже 32 000, за даними міністерства охорони здоров’я ХАМАСу, під час подальшого контрнаступу Ізраїлю в Газі — постачання гуманітарної допомоги в зону бойових дій палестинцям, що голодують, стала одним з найбільш спірних питань конфлікту між Ізраїлем та його західними союзниками.

Сполучені Штати провели кілька раундів повітряного десантування допомоги в Газу, а також тривають спроби здійснити достачання допомоги морем. Міжнародні організації з надання допомоги підкреслили труднощі постачання допомоги в Газу через обмежені наземні пункти пропуску та відсутність доступу до багатьох районів Гази через тривале насильство та руйнування, залишені війною.

Дивіться також: Наративи про підтримку Путіна українцями і схвалення ними війни. Як Кремль націлює пропаганду на окуповані території України

Стаття частково написана керівницею бюро Голосу Америки у Державному департаменті США Найк Чінг. Деякі відомості для статті надійшли від Associated Press, Agence France-Presse та Reuters.