Український уряд заперечує ризик дефолту

Прем’єр-міністр України Микола Азаров

Українські урядовці заговорили про обмеження імпорту. Заяву про необхідність скорочення притоку до країни виготовлених за кордоном товарів зробив прем'єр-міністр Микола Азаров. На засіданні уряду він закликав створити стимули, які б спонукали населення до споживання української продукції. Азаров також доручив переорієнтувати державні закупівлі на придбання вітчизняних аналогів закордонних товарів:

“На певний період нам треба дотримуватися правила, що за бюджетні кошти не можна закуповувати імпортні вироби, якщо є вітчизняні аналоги або ж замовлення можна розмістити на вітчизняному виробництві. Кожна копійка платників податків повинна працювати в першу чергу на вітчизняного виробника. Доручаю Міністерству економічного розвитку і торгівлі максимально використовувати можливості закону про державні закупівлі для підтримки вітчизняного виробництва. Треба припиняти таке безперспективне, бездумне фінансування робочих місць за кордоном”, - заявив Азаров.

Експерти пояснюють ініціативу прем'єра погіршенням економічних показників та платіжного балансу країни. В результаті відтік іноземної валюти з держави значно перевищує приток. Ситуація загострюється необхідністю оплачувати поставки енергоносіїв з Російської Федерації та розраховуватися за зовнішніми кредитами. Урядовці розраховували на кредит Міжнародного валютного фонду, але той заморозив надання чергових траншів багатомільярдної позики.

Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко сьогодні підтвердив, що українська влада не переконала МВФ відновити кредитну лінію, зазначивши, що Київ активно шукає альтернативу грошам від Фонду:

“Позиції Міжнародного валютного фонду з питання тарифів залишаються жорсткими. Але ні уряд, ні президент не готові йти на підвищення тарифів (на комунальні послуги). Це є головною проблемою для переговорів із Міжнародним валютним фондом. Ми шукаємо компенсатори, ми шукаємо альтернативні джерела, ми розробляємо такі альтернативні пропозиції. Нині таку програму ми розробляємо із Світовим банком”.

Інформації про складнощі в переговорному процесі з МВФ вистачило, щоб експерти знову заговорили про ймовірність дефолту України за своїми зовнішніми зобов'язаннями. У агенції Блумберґ вважають її надзвичайно високою. У рейтингу країн, які можуть не повернути кредити, Україна поступилася першістю лише Греції і вперше вийшла на друге місце.

Втім, українські посадовці наполягають, що уряд здатен виконати усі фінансові зобов'язання перед кредиторами попри необхідність багатомільярдних виплат протягом цього року. Новопризначений міністр фінансів Валерій Хорошковський заявив про безпідставність розмов про дефолт. Мовляв, усі поточні розрахунки із кредиторами здійснюються без проблем: “Я хочу офіційно спростувати подібного роду інсинуації. Навіть якщо у нас не буде відновлена співпраця з МВФ, із погашенням зовнішнього боргу нас достатньо фінансового ресурсу для погашення всіх цих боргів”, - заявив керівник відомства. Хорошковський очікує відновлення переговорів із керівництвом Фонду, які припинилися після чергової відмови України підняти тарифи на енергоносії для населення та комунальних підприємств.