Україна розраховує на перегляд газових контрактів протягом місяця

Україна розраховує на перегляд газових контрактів протягом місяця

Українська влада планує завершити переговори щодо перегляду діючих газових контрактів із Російською Федерацією до кінця жовтня, за новими нижчими цінами паливо хочуть закуповувати вже з нового року. Саме в такі перспективи вірить керівник українського уряду Микола Азаров. Чиновник каже про зрушення в позиції російської влади, яка раніше категорично відкидала можливість перегляду угод без значних поступок з боку України -вступу до митного союзу або передачі контролю над газотранспортною системою російській монополії. Азаров вказує, що після зустрічі з українським президентом позиція російської влади щодо газових контрактів стала більш конструктивною:

«Ця конструктивна позиція дає нам право думати, що ми нарешті досягнемо взаємовигідного результату. Ми ставимо перед собою завдання в жовтні закінчити всю цю роботу. У 2012 рік ми маємо увійти з упевненістю щодо такого важливого показника, як ціна на газ, умови поставок, транспортування газу». Пан Азаров каже, що сторони домовлятимуться не тільки про вартість газу – зміни заторкнуть усі аспекти контратків, які регулюють постачання палива Україні та його транзит за кордон. Водночас чиновники не поспішають зізнаватися, на які саме поступки погодилися піти, щоб переконати російське керівництво. Єдине про що кажуть, сторони домовилися створити тристоронній газотранспортний консорціум за участю України, Європейського Союзу і Російської Федерації. Також Київ погодився знизити до рівня собівартості вартість транзиту газу до Європи.

Натомість в самому «Газпромі» більш стримано коментують ймовірність перегляду угод - українським чиновникам нагадали, що укладені в 2009 році контракти діють й надалі. Мовляв, про якісь зміни говорити зарано, хоча й визнають, що позиції сторін вдалося наблизити. Кажуть, що відкриті до діалогу з Україною і чекають у себе її переговорників. Керівник «Газпрому» Олексій Міллер дав зрозуміти, що не є палким прихильником газотранспортного консорціуму і назвав цю ідею непріоритетною. Однак він додав, що компанія належить державі і тому виконає усі політичні домовленості в разі їх досягнення.

Українській владі реалізовуючи цей проект очевидно доведеться долати спротив і всередині країни. Нинішня парламентська опозиція завжди різко критикувала будь-які плани виведення газотранспортної системи з державної власності. Не надто схвалює фактичну приватизацію стратегічного об'єкту й населення. Громадськості доведеться пояснити, чому на фоні передачі ГТС Росії українська влада говорить про намір підвищити тарифи на газ та опалення домівок.

Експерти говорять й про інші наслідки ймовірної передачі української ГТС. Аналітик Центру імені Разумкова Володимир Омельченко попереджає, що передача контролю над газотранспортною системою «Газпрому» ускладнить інтеграцію України до Європейського енергетичного співтовариства. «Якщо буде створено консорціум за участі «Газпрому», то це фактично перекриє входження України до Єдиного енергетичного співтовариства Євросоюзу, оскільки там існують інші підходи, інші правила. Там діє так званий третій пакет, який обмежує входження монополістів в інфраструктуру Європейського Союзу», - цитує Омельченка сайт Центру.