Тимошенко очікує оголошення вироку у своїй справі наступного тижня

Тимошенко очікує оголошення вироку у своїй справі наступного тижня

Екс-прем'єр міністр України Юлія Тимошенко очікуює оголошення вироку в справі про укладення газових контрактів наприкінці наступного тижня. Про це сама підсудна заявила під час судового засідання. Тимошенко із посиланням на інформацію від близьких до влади і правоохоронних органів джерел повідомила, що суддя має оголосити їй звинувачувальний вирок:

«Нам дуже чітко передають інформацію, і я вам хочу повідомити, що 15-16 вересня вам поставлено завдання оголосити вирок, причому вирок обвинувальний і причому незважаючи ні на які умови», - сказала Тимошенко, звертаючись до судді Родіона Кіреєва. Вона також повідомила про стягнення до столиці додаткових підрозділів правоохоронців на випадок масових протестів опозиції.

Адвокати Тимошенко продовжують наполягати, що сторона звинувачення досі не надала суду переконливих доказів її вини. На цій підставі вони вимагали закрити справу. “Немає доказів хоч якогось перевищення повноважень, що б вказувало про наявність шкоди у 2009 році. Немає причинного зв'язку між діями прем'єр-міністра та діяльністю НАК “Нафтогаз України”. Всього цього немає в матеріалах кримінальної справи. Більше того, в матеріалах кримінальної справи є чіткі докази, які стверджують про невинуватість Юлії Тимошенко. Переконливих доказів складу злочину нема, тому не має сенсу продовжувати цю безглузду сфальшовану справу”, - заявляє адвокат екс-прем'єра Микола Сірий. Однак суддя Родіон Кіреєв прогнозовано відмовився задовольнити це клопотання.

Тим часом декілька українських юристів звернулися у справі Тимошенко з відкритим листом до президента України. У документі йдеться про численні порушення Генпрокуратурою норм законів і Конституції під час розслідування справи та її розгляду в суді. Одне з них - невірна кваліфікація дій тодішнього прем'єр-міністра, зазначив один із підписантів документу доктор юридичних наук Володимир Василенко:

«Тимошенко як політична фігура має нести політичну, конституційну відповідальність, а не кримінальну. Не можна питання політичної відповідальності вирішувати за допомогою кримінального кодексу - це суперечить принципу верховенства права та Конституції», - цитує слова експерта партійний сайт “Батьківщини”. Для відновлення законності юристи просять звільнити Тимошенко з в'язниці і надати їй можливість повноцінно захищатися, зокрема й викликати до суду свідків. Втім, раніше пан Янукович неодноразово заявляв, що не має повноважень втручатися в розслідування і розгляд судом кримінальних справ. Схоже, що найбільші надії в команді екс-прем'єра на міжнародну реакцію на її можливе ув'язнення.