Тимошенко оскаржує вирок у «газовій справі»

У Києві у четвер розглядали скаргу Юлії Тимошенко на звинувачувальний вирок Печерського суду у так званій «газовій справі», за яким лідер опозиції відбуває семирічний термін ув'язнення. Адвокати екс-прем'єра вимагають скасувати вирок через відсутність в діях підзахисної складу злочину.

Захисник Тимошенко Олександр Плахотнюк наголошує, що під час розгляду «газової справи», українські суди допустили масу процесуальних порушень, зокрема право екс-прем'єра на захист: адвокати не мали можливості спілкуватися із своєю підзахисною, проігнорували клопотання захисників про заслуховування свідків та приєднання до справи висновків експертиз.

«Жодного клопотання захисту не було задоволено. Більше тридцяти свідків, на котрих наполягав захист, жоден з них не був викликаний. При тому, що більше сорока свідків обвинувачення було заслухано, хоча ці свідки не мають жодного відношення до тих подій січня 2009 року», - заявив Плахотнюк.
Жодного клопотання захисту не було задоволено. Більше тридцяти свідків, на котрих наполягав захист, жоден з них не був викликаний. При тому, що більше сорока свідків обвинувачення було заслухано, хоча ці свідки не мають жодного відношення до тих подій січня 2009 року».
Олександр Плахотнюк


Юлію Тимошенко звинувачують у фальсифікації урядових директив, за якими уклали довготермінові контракти на постачання газу з Російської Федерації. Однак захист звертає увагу, що в матеріалах справи відсутні оригінал цього документу з оригінальним підписом екс-прем’єр-міністра.

«Ми з повною відповідальністю заявляємо, що в матеріалах справи директиви відсутні. Той документ, який і обвинуваченням, і органами досудового слідства, і судом визначається як «підписання власноручно Тимошенко» Юлією Тимошенко власноручно не підписувався. Захист надав касаційній інстанції висновки експертизи в яких зазначено, що на даному документі стоїть факсимільний відбиток», - заявляє захисник екс-прем'єра.

В разі скасування вироку, який в багатьох країнах називають політично вмотивованим, Тимошенко можуть звільнити. В іншому випадку екс-прем'єр оскаржуватиме справедливість свого засудження в європейських судових інстанціях. Саме щоб отримати можливість подати позов до міжнародних інституцій захист наполягає на якнайшвидшому розгляді справи і звинувачує владу у свідомому затягуванні процесу. Вищий спеціалізований суд з розгляду кримінальних та цивільних справ продовжить розгляд справи 21 серпня.