Рішення Байдена відмовитися від участі у виборах стало вірусним у китайських соціальних мережах

У торговому центрі в Пекіні люди проходять повз екран телевізора, на якому CCTV транслює новини про те, що президент США Джо Байден вибув з президентських перегонів, 22 липня 2024 року. (Фото: AP Photo/Andy Wong)

Новина про рішення президента США Джо Байдена завершити свою передвиборчу кампанію швидко стала актуальною темою на платформах китайських соціальних мереж у понеділок, 22 липня.

У заяві, оприлюдненій у неділю вдень за американським часом, Байден оголосив про своє рішення не балотуватися на другий термін і пообіцяв зосередити свою енергію на виконанні своїх обов’язків президента.

Поки що китайський уряд залишався мовчазним щодо цього рішення. На регулярному пресбрифінгу в понеділок речниця МЗС Мао Нін відмовилася від коментарів, заявивши, що "президентські вибори є внутрішньою справою Сполучених Штатів".

Проте в Інтернеті допис "Байден знявся з виборів" зібрав понад 400 мільйонів переглядів на китайському сайті мікроблогів Weibo та десятки тисяч коментарів.

Інші теми також стали вірусними. Такі теми, як "Зеленський поважає рішення Байдена знятися з виборів", "Гарріс похвалила Байдена" і "Трамп вважає, що Гарріс легше перемогти" були серед 20 найпопулярніших пошукових запитів у понеділок на Weibo, який схожий на соціальну мережу X.

Кілька великих засобів масової інформації в Китаї, включаючи державне новинне агентство "Сіньхуа", видання People's Daily і Global Times, широко висвітлювали вихід Байдена з перегонів.

Багато китайських користувачів мережі висловили думку, що рішення Байдена гарантовано призведе до того, що Трамп виграє вибори в листопаді, тоді як деякі зауважили, що все раптово змінилося для України, маючи на увазі неодноразову критику Трампом військової допомоги США Україні. "Сьогоднішня ніч буде безсонною для Зеленського", — написав у Weibo китайський користувач мережі "Йо-Хуай-То-Бі" з північно-східної провінції Шаньдун.

Дивіться також: Представники Демократичної партії та донори підтримали Гарріс після виходу Байдена з президентських перегонів у США

Інші китайські користувачі мережі стверджували, що Сполучені Штати продовжуватимуть конкурувати з Китаєм і намагатимуться стримати зростання країни незалежно від того, хто виграє вибори в листопаді.

"Ми не повинні дуже радіти цій новині, тому що Трамп, ймовірно, продовжить стратегію Байдена щодо Китаю, і він може запровадити більш жорсткі заходи", — написав у Weibo користувач мережі "BIGTREE33" із південно-східної китайської провінції Фуцзянь.

Деякі китайські коментатори заявили, що Демократична партія матиме дуже мало шансів перемогти на президентських виборах у листопаді без Байдена.

"Жодна фракція в Демократичній партії не може знову збудувати кампанію, яка може кинути виклик Трампу за короткий час, тому після того, як Байден знявся з перегонів, демократи повернуться до дуже роз'єднаного стану", — заявив Shanghai Morning News у відео Цзя Мін, афілійований дослідник Шанхайського дослідницького фонду розвитку.

Ху Сіцзінь, колишній головний редактор китайського державного таблоїда Global Times, написав у мережі X, що хто б не став кандидатом у президенти від Демократичної партії, мало що зміниться на президентських перегонах у листопаді.

"Оскільки особистість Трампа настільки видатна, американські виборці тепер розділені на дві групи: любителі Трампа та ненависники Трампа", — написав він, додавши, що на виборах у листопаді вибір стоятиме між Трампом і "ким завгодно".

Гарріс проти Трампа

Після того, як Байден підтримав віцепрезидентку США Камалу Гарріс як кандидатку в президенти від Демократичної партії, а Гарріс пообіцяла виграти номінацію від Демократичної партії, допис "Чи може Гарріс перемогти Трампа" швидко став популярною темою на Weibo.

Більше китайських користувачів мережі, здається, вважають, що Гарріс має дуже мало шансів перемогти Трампа на президентських виборах. "Якщо Гілларі Клінтон не змогла перемогти Трампа тоді Гарріс стане просто жартом", — написав у Weibo користувач мережі під назвою "Закоханий у Цзя-цзе-ху" з провінції Шаньдун.

Деякі китайські аналітики стверджують, що Гарріс бракує досвіду та досягнень, щоб бути наступною президенткою Сполучених Штатів.

"Дивлячись на загальний послужний список Гарріс, її робота на посаді віцепрезидентки не була особливо видатною, і вона не досягла задовільних результатів", — сказав китайському онлайн-виданню Paper співробітник Центру міжнародної безпеки та стратегії Університету Цінхуа Сунь Ченхао.

Суперництво Пекіна з Вашингтоном продовжиться

Хоча рішення Байдена вийти з президентських перегонів, ймовірно, вплине на розвиток президентських виборів у США, деякі аналітики кажуть, що китайський уряд може вважати, що ці події не змінять факту жорсткої конкуренції між Пекіном і Вашингтоном.

"Погляд Пекіна полягає в тому, що США та Китай перебувають у суперництві, і воно триватиме, незалежно від того, хто балотуватиметься на виборах", — сказав Голосу Америки телефоном Ян Чонг, політолог з Національного університету Сінгапуру.

Дивіться також: Байден провів майже 50 років в американській політиці

Інші експерти кажуть, що китайський уряд може не мати чітких очікувань щодо того, як різні кандидати можуть зосередитися на питаннях, пов’язаних з Китаєм.

"Попри те, що Гарріс була віцепрезиденткою, вона не так багато говорила про зовнішню політику, особливо у порівнянні з відомим послужним списком Байдена і Трампа", — сказав Тімоті Річ, політолог з Університету Західного Кентуккі.

"Отже, [Пекіну] легше підготуватися до відомого Трампа, яким би непостійним він був, ніж до Гарріс", — сказав він у письмовій відповіді Голосу Америки.

Якщо вибори в листопаді стануть перегонами між Трампом і Гарріс, Річ вважає, що потенційна перемога Трампа означатиме збільшення мит на китайські товари та більш відвертий підхід до торгівлі як до гри з нульовою сумою (сценарій, коли виграш однієї сторони дорівнює програшу іншої). Потенційна адміністрація Гарріс, додає він, може вдатися до більш витонченого підходу до торгових відносин Вашингтона з Китаєм.

Стосовно питання Тайваню Річ зазначив, що той факт, що Національний комітет Республіканської партії виключив Тайвань з партійної платформи, може свідчити про те, що Трамп "роздумує про те, як припинення підтримки Тайваню може призвести до великої торгової угоди з Китаєм".

"Натомість я не бачу, щоб адміністрація Гарріс значно відхилялася у питанні підтримки Тайваню від свого попередника", — сказав він Голосу Америки.

Your browser doesn’t support HTML5

Брифінг. Джо Байден знявся з виборів. Нова кандидатка – Камала Гарріс?