Чи місце батькам у лікарні поряд із хворими дітьми?

Зліва направо: Мар'яна Возниця, Ірина Садов'як, Лінда Франк, Володимир Жовнір, Світлана Ошеко

Педіатрів з усієї України на конференцію з сімейно орієнтованої медицини зібрала благодійна Фундація «Дім Рональда МакДональда»

Коли дитина хвора, батьки повинні бути поруч. Цю очевидну істину українська медицина поки що ігнорує. Мамам і татусям у лікарняній палаті немає місця. Так заведено ще від радянських часів.

На конференції у Києві, що зібрала понад 100 педіатрів з 80 лікарень з усієї України, учасників попросили відповісти на запитання: що заважає залучати рідних дитини у лікувальний процес? Понад половина присутніх назвала саме цю причину: бракує місця у лікарнях.

Однак справа не тільки в тому, що батьків фізично ніде розмістити. Багато вітчизняних педіатрів далі залишаються прихильниками думки, що батькам нема чого робити в лікарняних стінах. Хворою дитиною повинні опікуватись медики, а родичі тут зайві – вони тільки заважають лікарям та розносять інфекції.

Лінда Франк

Світовий досвід засвідчує зворотне. Результати наукових досліджень навела на конференції міжнародний експерт, професор медичного департаменту сімейного догляду з Каліфорнійського університету Лінда Франк.

Новонароджені, які перебувають у безпосередньому тактильному контакті з матір’ю і вигодовуються грудним молоком, швидше набирають вагу. У недоношених малюків, яких виходжують методом «кенгуру» – прикладання до материнських грудей – зростають шанси на виживання. Критично важлива присутність мами чи тата і для старших дітей: це пом’якшує стресові наслідки перебування у лікарні, дуже травматичні для дитини, і пришвидшує одужання.

Батьки – це необхідні «ліки» для дитини

«Батьки – це необхідні «ліки» для дитини», – наголосила Лінда Франк, яка пройшла шлях від медсестри до професора, дослідника сімейно орієнтованої медицини.

Своїм досвідом запровадження сімейно інтегрованого підходу на конференції поділилися українські лікарі. У Центрі дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України з батьками відкрито обговорюють переваги та ризики оперативного втручання, залучають до підготовки дітей до операцій, дозволяють постійне перебування в реанімації.

Як розповів головлікар Центру Володимир Жовнір, такий порядок він запровадив після відвідин одного з кращих дитячих шпиталів Сполучених Штатів у Клівленді.

«Для мене було шоком, що в операційну заходить батько у чоботях, сяк-так прикритих бахілами, й заносить на руках дитину для операції на серці. Анестезіолог каже – я не хочу, щоб малий плакав, нехай він спокійно засне. Батько гладить дитину по голові, та засинає на операційному столі, і тільки після цього анестезіолог приступає до маніпуляцій...»

Причина спротиву педіатрів залученню родини в лікувальний процес полягає у тому, що більшість українських медпрацівників не бачили, як виглядають лікарні за кордоном, – вважає Мар’яна Возниця, головлікар Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ».

Я працюю медсестрою 20 років, і батьків ніколи не пускали!

«Вони кажуть – так було завжди. Кажуть – я працюю медсестрою двадцять років, і батьків ніколи не пускали, і все було добре! Але варто їм побувати навіть у сусідній Польщі, побачити, як там влаштована дитяча лікарня, – вони повертаються іншими», – каже головлікар львівського «ОХМАТДИТУ», в якому торік відкрилася перша в Україні сімейна кімната.

А для Луганської обласної дитячої клінічної лікарні з міста Лисичанськ партнерство «батьки – лікарі» виявилось єдиним варіантом виживання. При 68% дефіциті медпрацівників просто не було іншого способу організувати медичну допомогу, – розповідає головний лікар Світлана Ошеко. За її словами, батьки їхніх маленьких пацієнтів всюди мають право доступу, присутні навіть на «розборах польотів» в ординаторській, і навіть з операційної виведена відеокамера.

«За 40 років роботи лікаря я вперше чую подяку від батьків, у яких померла дитина. Тому що вони на власні очі бачили, що лікарі зробили для її порятунку усе можливе», – розповідає пані Світлана.

Батьки - союзники лікарів. Вони мають бути з хворою дитиною поруч

Батьки – союзники лікарів. Вони мають бути з хворою дитиною поруч. Втілити цю світову практику в Україні допомагає Фундація Дім Рональда МакДональда. Благодійна організація відкриває сімейні кімнати в дитячих лікарнях в усьому світі. Ось і в Україні відкрито вже три – у Львові, Вінниці і нещодавно – у Києві.

Київська національна дитяча клінічна лікарня «ОХМАТДИТ», куди везуть дітей з усієї України, дуже потребувала такої кімнати, – розповідає головлікар «ОХМАТДИТУ» Ірина Садов'як. За її словами, «Тепер батьки, що привезли дитину на термінову операцію, не мусять перечікувати ніч десь у припаркованій машині».

Створювати такі сімейні кімнати при лікарнях закликала українських педіатрів очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун. Вона пообіцяла медикам додаткові кошти на це від держави, а також порадила апелювати до меценатів.

Уляна Супрун на конференції з сімейно орієнтованої медицини

«Хто бував за кордоном у дитячих лікарнях, той бачив на кожній стіні таблички – це подарувала така-то родина, а це подарував такий-то бізнес. Чи ми багато бачимо такого в Україні?», – звернулася до лікарів Супрун.

Треба змінювати умови в лікарні, щоб там було комфортніше для батьків

Як вона сказала, «Треба змінювати умови в лікарні, щоб там було комфортніше для батьків і щоб батьки могли перебувати зі своїми хворими дітьми»

«Ми прагнемо, щоб наш маленький пацієнт був у центрі уваги. Бо йому самотньо, йому страшно. Він хоче, щоб мама або тато були поряд. Щоб можна було перепочити від лікарняної обстановки і піти побавитися, побачити своїх братиків і сестричок. Ми маємо зробити так, щоб для цього маленького пацієнта усе це було можливо», – сказала Уляна Супрун.

Дивіться також: Які санкції США та Захід можуть застосувати проти Росії через захоплення українських моряків?

Your browser doesn’t support HTML5

Які санкції США та Захід можуть застосувати проти Росії через захоплення українських моряків? Відео