WP: Росія розбудовує військову лабораторію, де колись розроблялась біологічна зброя

Росія реконструює і розбудовує військову лабораторію, де під час Холодної війни СРСР розробляв біологічну зброю. Про це свідчать супутникові знімки останніх двох років від Google Earth, MAXAR і Planet Labs, пише Washington Post.

Газета зазначає, що військове містечко неподалік Москви "Сергієв Посад-6" було "головним дослідницьким центром біологічної зброї з історією експериментів з вірусами, які викликають віспу, Еболу і геморагічні лихоманки".

"Немає жодних ознак використання такої зброї в українському конфлікті, але за будівництвом нових лабораторій у "Сергієвому Посаді-6" уважно стежать розвідувальні служби США та експерти з біозброї на тлі стурбованості щодо намірів Москви", - пише WP.

Американські експерти, з якими говорило видання, висловлюють занепокоєння модернізацією "цього захищеного, надсекретного військового біологічного об’єкта", що був залучений до розробки вірусної біологічної зброї.

Міноборони РФ не відповіло на запит WP прокоментувати цю інформацію.

Газета нагадує, що "після того, як Сполучені Штати заборонили біологічну зброю та знищили її запаси часів Холодної війни наприкінці 1960-х років, радянські лідери почали залучати десятки тисяч військових і цивільних вчених до роботи над розширеною програмою використання таких хвороб, як сибірська виразка, натуральна віспа та бубонна чума".

Раніше США та ЄС називали Росію винною в отруєнні нервово-паралітичними речовинами опозиціонерів та колишніх російських агентів, а також Державний департамент визнав Росію винною у застосуванні забороненої хімічної зброї проти українських військ на фронті.

На початку свого повномасштабного вторгнення в Україні РФ просувала пропагандистські наративи щодо нібито наявності в Україні біолабораторій, де буцімто здійснювалась "військово-біологічна програма" під наглядом Міноборони США.

Низка західних країн назвали це черговою спробою Кремля поширити свою дезінформацію, зокрема, щоб виправдати свою неспровоковану та брутальну атаку на Україну. У Пентагоні також наголошували, що Україна не має програм ядерної, біологічної чи хімічної зброї.

Як повідомляв Голос Америки, фейкові матеріали, що нібито показують "нові подробиці діяльності США щодо біозброї в Україні", широко поширювалися і в Китаї.

Дивіться також: Україна та союзники закликають до "відповідної реакції" на розгортання військ КНДР у РФ