Російські тролі ширять фейки про Гарріс та її виборчу кампанію, кажуть у Microsoft

Віцепрезидентка й кандидатка у президенти від демократів Камала Гарріс. AP Photo/Jacquelyn Martin

Російські тролі активно розповсюджують фейкові відео для дискредитації віцепрезидентки й кандидатки у президенти від демократів Камали Гарріс. Про це йдеться у новому звіті Microsoft.

Зокрема експерти компанії встановили: неправдиве твердження в соціальних мережах про те, що нібито Гарріс призвела до ДТП й втекла з місця подій, внаслідок чого було паралізовано 13-річну дівчину в Сан-Франциско в 2011 році, є результатом таємної російської операції з дезінформації.

Дослідники виявили, що під час цієї операції впливу було створено відео, за знімання в якому заплатили акторам, що вдавали жертв, а потім автори відео розповсюдили його через підроблений вебсайт неіснуючого новинного видання під назвою KBSF-TV. У Microsoft кажуть, що це відео створило угруповання Storm-1516, яку називають кремлівською фабрикою тролів.

Експерти кажуть, що Storm-1516 відомий тим, що створює оманливі відеоролики з акторами, які видають себе за інформаторів або журналістів і поширюють неправдиву, скандальну інформацію. А вебсайт для KBSF-TV було створено незадовго до публікації його першої відповідної статті про ймовірний інцидент. Повідомлення було поширене в соціальних мережах, включаючи X.com, з використанням хештегу #HitAndRunKamala.

При цьому Storm-1679, нова група тролів, як повідомляється, також пов'язана з Кремлем, перемкнула свою увагу з виробництва фейкового контенту про Олімпійські ігри в Парижі 2024 року на публікацію неправдивих відео, що дискредитують Гарріс та її напарника, кандидата у віцепрезиденти Тіма Волза. Одне з фальшивих відео в соцмережах зображувало несправжній білборд у Нью-Йорку із неправдивими заявами про політику Гарріс.

Відкриття є ознакою того, що Росія нарощує свій зовнішній вплив напередодні президентських виборів 5 листопада, заявили в Microsoft. У звіті підкреслено: "Спочатку російським операціям впливу було важко розвивати свої зусилля після виходу президента Байдена з президентських перегонів у США 2024 року. Однак наприкінці серпня та у вересні ми уважно спостерігали за двома російськими акторами ... за допомогою відео, призначених для дискредитації Гарріс і розпалювання суперечок навколо її кампанії".

Речник російського посольства у Вашингтоні не відповів на запит про коментар.

Днями уряд США звинуватив RT (Russia Today) у прихованих намаганнях впливати на політичні процеси зокрема на вибори в різних країнах і в причетності до шпигунства та підривної дільності.

США звинувачують RT в прихованій діяльності в усьому світі. "Ми знаємо, що RT перестало просто бути медійною організацією, а має кіберможливості. Вона також займається інформаційними операціями, діями з прихованого впливу та військових закупівель", - заявили в Держдепі США.

У статті використано матеріали Reuters

Your browser doesn’t support HTML5

Найостанніші події президентської кампанії у США, їхній вплив на перегони й потенційно — підтримку України. Відео