Росія планує конфіскувати понад 50 тисяч помешкань українців на окупованих територіях. Експерти пояснюють, що робити законним власникам

На фото - український офіцер пропонує увакуацію місцевій мешканці Торецька у Донецькій області, 3 липня 2024р. REUTERS/Alina Smutko

Понад 50 тисяч квартир та приватних будинків на окупованій Росією території Донецької і Луганської області потрапили у списки “безхазяйних”. Це житло конфісковують, якщо власники не повертаються і не оформлюють російські документи. Але юристи застерігають людей не повертатися до своїх міст через суттєву небезпеку, пише Валентина Левицька для проєкту Радіо Свобода “Донбас.Реалії”.

Насправді кількість житла, яку незаконно привласнюють росіяни на українських територіях є значно вища, оскільки названі обсяги стосуються лише публічно визнаних російської окупаційної владою намірів.

Німецьке видання Der Spiegel також повідомляло раніше, що Росія переходить до експропріації будинків в окупованих регіонах України та нагадує, що сотні тисяч українців залишили майно на території, яка згодом була окупована Росією.

Підконтрольні Росії угруповання відбирають житло у донеччан та луганчан ще з початку війни, називаючи його "нічийним", а з 2019-го запровадили для цього спеціальний термін – “безхазяйне житло”, нагадує Радіо Свобода.

А після початку повномасштабного вторгнення РФ ухвалює все нові й нові “нормативні документи”, які спрощують конфіскацію будинків і квартир українців.

Не приховують: перш за все “націоналізовують” – як вони називають незаконну конфіскацію – помешкання тих, хто виїхав ще у 2014-му. Але, як виявилося, ризикують втратити свою власність й тисячі людей, які досі живуть на окупованій частині Донеччини та Луганщини.

Росіяни переїжджають цілими родинами у повністю мебльовані квартири українців
Der Spiegel

У порожні квартири та будинки, свідчить Der Spiegel, переселилися військові, службовці, будівельники. Мешканці окупованих міст, таких як Маріуполь, Мелітополь та Енергодар, повідомляють, що з Росії переїжджають цілими родинами у повністю мебльовані квартири українських родин.

Дивіться також: "Там, де росіяни, небезпека і терор". Інтерв'ю з Валерією Сидоровою, дитиною, що пережила російську депортацію

Проєкт Донбас Реалії пояснив, як краще діяти, якщо ваше житло опинилося в зоні ризику. Цей шлях є “дуже довгим та небезпечним”, зауважують юристи “Донбас SOS”.

Юристи не радять їхати в окупацію й наражатися на небезпеку, а рекомендують кроки, що допоможуть повернути своє після деокупації
Радіо Свобода

Правозахисники не радять їхати в окупацію й наражатися на небезпеку фільтрації у Росії (нині єдиний пункт в’їзду в РФ та на окуповані українські території людей з українськими паспортами – московський аеропорт “Шереметьєво”). Натомість рекомендують підтримувати зв’язок з сусідами, родичами чи знайомими на окупованих територіях, просити, щоб регулярно навідувалися до житла, яке пустує.

Варто перевіряти на сайтах окупаційних адміністрацій (за допомогою сервісів VPN) списки “безхазяйного” житла, збирати в електронному вигляді всю інформацію, починаючи з дати, коли з’явилося оголошення, щоб з часом мати змогу повернути своє майно через суд.

Der Spiegel нагадує, що для багатьох біженців з окупованих територій квартири та домівки були єдиним страхуванням та заощадженнями.

При цьому росіян не відлякують, наприклад, перебої з водопостачанням у квартирах окупованого ними Донецька, тому що вони "жили в ще гірших умовах у російській провінції".

Співачка Джамала тим часом повідомила у соцмережі Інстаграм, що окупаційна влада у Криму відібрала майно її родини. Окупанти вдерлися, пише співачка,у будинок її батьків і "копаються в особистих речах її близьких" та сімейних архівах.

"Уже скільки поколінь ми не можемо залишити нічого своїм дітям, бо злочинці знову приходять у наш дім. Знищують, руйнують, відбирають, крадуть. Просто у цю мить вони забирають те, чим жили мої батьки. Над чим так тяжко працювали й власними руками, кров’ю і потом будували", — написала Джамала.

Дивіться також: "За ці звірства слід понести відповідальність". Держдеп про нові ордери на арешт від МКС

Your browser doesn’t support HTML5

"Ми йшли співали гімн Росії", – українка, що втекла з окупації, розповідає про російську депортацію. Відео