Війна повернулася до себе додому – міністр оборони Латвії Спрудс

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс представив зуби дракона, протитанкові їжаки та бетонні блоки біля кордону Латвії з Росією, 16 серпня 2024 року. Gints Ivuskans/AFP

Російська війна “певною мірою повернулася до себе додому” – так події довкола українського наступу у Курській області окреслив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс у інтерв'ю журналістці Голосу Америки Мирославі Ґонґадзе.

Раніше Спрудс заявляв, що Україна “має виграти війну на своїй території”, нагадує керівниця мовлення Голосу Америки у Східній Європі Мирослава Ґонґадзе.

Сьогодні ж Україна контролює понад тисячу квадратних кілометрів російської території і латвійський міністр переконаний – Україна має абсолютно повне право захищати свою територію і народ, зокрема завдаючи ударів по російських територіях.

“Зараз ми бачимо, що війна певною мірою повернулася до себе додому. Війну розпочав Путін і Росія”, – наголосив він.

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс під час інтерв'ю з журналісткою Голосу Америки Мирославою Ґонґадзе.

Операцію ЗСУ на Курщині міністр розглядає як абсолютно легітимні дії у війні самозахисту, боротьбі за свободу і цілісність України:

Це дуже дуже важливий сигнал про те, що Росія не може виграти цю війну
Андріс Спрудс

“Українці мають право також завдавати ударів по території Росії… Це – дуже чітка позиція латвійців та Латвії, зокрема особисто моя”.

Це нагадує Росії про “елемент самознищення”, каже Спрудс:

“Я казав це на початку, що насправді Путін вагітний самознищенням, і рано чи пізно це повернеться назад. Тож тепер, як точно сказав президент Зеленський, війна повернулася туди, звідки розпочалася”.

Міністр додав, що йдеться і про “дуже, дуже важливий сигнал” про те, що Росія “не може виграти цю війну”.

Переміщені особи плачуть у церкві в Курську, 16 серпня 2024 року. TATYANA MAKEYEVA/AFP

“Рано чи пізно, звісно за підтримки союзників, Україна виграє цю війну, і я в цьому абсолютно впевнений. І це займе стільки часу, скільки буде потрібно. Але Україна повинна виграти цю війну”, – підсумував міністр оборони Латвії.

Попри певну нестачу ресурсів та очевидну вразливість з російського боку він також закликав не недооцінювати Росію. А особливо – схильність до ігнорування людського життя з її боку, як і агресивність цієї країни та її готовність поставити все на воєнні рейки.

Дивіться також: Якщо росіяни не залишать фронт, ЗСУ далі рухатимуться углиб РФ – експерти