Росія не планує поновлювати зі США угоду про обмеження ядерних озброєнь

Російські пускові установки міжконтинентальних балістичних ракет "Ярс" на Червоній площі в Москві під час військового параду до Дня перемоги 9 травня 2024 року. Фото Олександра НЕМЕНОВА / AFP

Росія не обговорюватиме зі США підписання нового договору щодо обмежень стратегічних ядерних озброєнь у поточному форматі цієї угоди. Про це 1 жовтня заявив речник Кремля Дмитро Пєсков.

За його словами, раніше президент Росії Владімір Путін нібито вказав на зміну умов у світі й зазначив, що наразі неможливо обговорювати стратегічні наступальні озброєння без залучення до переговорів європейських держав та не беручи до уваги "військову та ядерну інфраструктуру в Європі" й інші елементи стратегічної безпеки.

Термін дії теперішньої угоди про скорочення стратегічних наступальних озброєнь під назвою New START збігає 5 лютого 2026 року.

Російські ЗМІ раніше повідомили, що Кремль не хоче поновлювати угоду передусім через підтримку Сполученими Штатами України у протистоянні російській повномасштабній агресії.

Путін у 2023 році призупинив участь Росії в договорі через підтримку США Україною, хоча Москва, подібно до США, продовжує дотримуватися обмежень щодо боєголовок, ракет і бомбардувальників, встановлених угодою, повідомляє агентство Reuters.

Президент США Джо Байден назвав це рішення Путіна "великою помилкою". Теперішня угода є останньою між США та Росією щодо обмежень, спрямованих на уповільнення гонитви ядерних озброєнь та підвищення прозорості через запровадження взаємних перевірок між двома державами.

Дивіться також: Байден закликав Ізраїль не розпочинати наземну операцію в Лівані

Путін неодноразово погрожував застосуванням ядерної зброї, зокрема проти України. 25 вересня він також оголосив про зміни до ядерної доктрини Росії, за якими Москва може застосувати ядерну зброю у відповідь на напад неядерної держави за підтримки ядерної. Деякі оглядачі схарактеризували це як чергову спробу стримати підтримку України Заходом, включно з такими ядерними державами як США, Велика Британія та Франція.

Після зустрічі на полях сесії Генеральної Асамблеї ООН 27 вересня з метою заснування, за сприяння Китаю та Бразилії, платформи "Друзів для миру", понад десять країн Глобального Півдня вкотре закликали утриматися від погроз та використання ядерної зброї в контексті війни в Україні.

"Ми закликаємо утриматися від використання чи погроз використання зброї масового знищення, особливо ядерної зброї, хімічної та біологічної зброї", - заявили у спільному комюніке представники Алжиру, Болівії, Бразилії, Китаю, Колумбії, Єгипту, Індонезії, Казахстану, Кенії, Південної Африки, Туреччини та Замбії.

Платформу "Друзів для миру" загалом вважають такою, що просуває закінчення війни в Україні на вигідних для Росії умовах на основі китайсько-бразильської мирної пропозиції з 6 пунктів, мету якої неназваний український посадовець раніше схарактеризував як "запобігти програшу Росії" у війні. Водночас Китай та деякі інші країни Глобального півдня вже не вперше критикують ядерні погрози Росії.

"Потрібно докласти всіх зусиль для запобігання розповсюдженню ядерної зброї та уникнути ядерної війни. Усі сторони повинні дотримуватися відповідних міжнародних законів і угод і рішуче запобігати ядерним катастрофам, спричиненим людиною", - додано у спільній заяві.

Як нагадує Reuters, Росія має найбільший у світі ядерний арсенал, здебільшого успадкований від колишнього СРСР.

За даними Федерації американських вчених (FAS), Росія має близько 5580 ядерних боєголовок. З них близько 1200 виведені з експлуатації, але залишилися неушкодженими. Тим часом близько 4380 зберігаються для можливого застосування.

З цієї кількості 1710 стратегічних боєголовок перебувають на бойовому чергуванні: близько 870 на балістичних ракетах наземного базування, близько 640 на балістичних ракетах, розташованих на підводних човнах та, ймовірно, біля 200 на базах важких бомбардувальників, за інформацією FAS.

За часів холодної війни Радянський Союз досяг максимальної кількості у приблизно 40 тисяч ядерних боєголовок, тоді як США найбільше мали близько 30 тисяч боєголовок.

У статті використано матеріали агентства Reuters.

Дивіться також: Допомога Україні і її членство в НАТО - пріоритет генерального секретаря Марка Рютте