Розслідування: хто такий Ілля Гамбашидзе, який потрапив під санкції США за дезінформаційні кампанії на замовлення Кремля?

Політтехнолог народився в Києві в 1977 році, згідно з інформацією Управління з контролю за іноземними активами (OFAC), який відповідає за дотримання американських санкцій, а також ділових документів, які знаходяться у розпорядженні Голосу Америки.

Як стверджується у висновку американської влади, російський політтехнолог Ілля Гамбашидзе стоїть за масштабною дезінформаційною кампанією, спрямованою на підрив довіри до демократичних процесів та інститутів у США та за їх межами.

Його агентство цифрового маркетингу у взаємодії з Кремлем створює підроблені сайти новин, іноді — сайти-клони справжніх ЗМІ для інформаційних вкидань. Судячи з публікацій, найчастіше мета цих операцій – зменшення підтримки України Заходом.

У березні 2024 року Міністерство фінансів США слідом за керівництвом ЄС додало Гамбашидзе, його бізнес-партнера та їхні компанії до санкційних списків. Це привернуло увагу до персони маловідомого політтехнолога, який раніше працював на російських депутатів та регіональних політиків.

З 2013 по 2020 компанії, що належать частково або повністю, Гамбашидзе або його близьким родичам, отримали держконтрактів на суму близько 180 млн рублів (приблизно $2,7 млн за середнім курсом 2016 року). І це не всі фірми, якими володіє політтехнолог.

Коли останніми роками він почав займатися дезінформацією, спрямованою на зовнішній ринок, його ймовірним куратором у Кремлі стала чиновниця, яка регулярно брала участь у заходах, пов'язаних зі штучним інтелектом — однією з технологій, що викликають занепокоєння серед експертів з дезінформації.

Хоча Гамбашидзе працює на дестабілізацію соціальної та політичної ситуації в США, його сини продовжують жити в цій країні.
Голосу Америки підтвердила цю інформацію колишня дружина Гамбашидзе, яка 15 років живе у США. Вона та її новий чоловік (ми не вказуємо їхні імена) вважають, що економічні санкції щодо Гамбашидзе стали ударом по його дітях: "На нашу думку, єдине, що роблять ці санкції – завдають шкоди способу життя його дітей, дуже скромному – каже їх вітчим. — Вони просто ходять до звичайної школи, суспільного коледжу".

Your browser doesn’t support HTML5

РФ розгорнула кампанію з метою розпалити антиукраїнські настрої для впливу на конгресменів та їхніх виборців - розслідування. Відео

Розслідування Голосу Америки показує тісний зв'язок між російськими діловими інтересами та зовнішньою політикою Кремля, а також демонструє, як люди, які працюють на дискредитацію західних інститутів, самі ставляться до Заходу.

На думку Джейда Макглінна, старшого наукового співробітника Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) та наукового співробітника Департаменту військових досліджень Королівського коледжу Лондона, у світі політтехнологій не завжди легко відрізнити фінансові мотиви від ідеологічних: "Так, конкретні дії можуть бути зумовлені фінансовою вигодою, але переважний ідеологічний простір — навіть якщо ви не є повним ідеологом у цьому питанні — робить цю роботу набагато більш комфортною та прийнятною".

Сам Гамбашидзе не відповів на запитання Голосу Америки. Нам удалося до нього додзвонитися, проте він попросив написати йому у месенджері. На повідомлення там він не відповів.

Що відомо про Гамбашидзе

Повну біографію Іллі Гамбашидзе за відкритими джерелами відновити складно, проте основні дані доступні.

Політтехнолог народився в Києві в 1977 році, згідно з інформацією Управління з контролю за іноземними активами (OFAC), який відповідає за дотримання американських санкцій, а також ділових документів, які знаходяться у розпорядженні Голосу Америки.

У 2008 році Гамбашидзе захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата соціологічних наук у Російському державному гуманітарному університеті. Тема його роботи: "Особливості розвитку місцевого самоврядування Російської Федерації в контексті партійної системи".

Коли у 2009 році Гамбашидзе працював помічником префекта Північного округу Москви, він став жертвою дивної спроби викрадення. Схоже, що приблизно в цей же час його колишня дружина та діти опинилися в США.
Гамбашидзе залишився у Росії, де працював радником заступника голови Державної Думи Петра Толстого, про що свідчить протокол засідання постійного комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи від 2017 року.

За повідомленнями ЗМІ, Гамбашидзе також працював на тимчасово виконувача обов'язків голови Калмикії Бату Хасікова, а напередодні виборів-2023 - на партію ЛДПР.

Того ж року Російська асоціація політичних консультантів вручила призи командам, до яких входив Гамбашидзе, за три проєкти. Два з них були дуже незвичайними: пам'ятник засновнику ЛДПР Володимиру Жириновському, який помер у 2022, і першотравневий мітинг у грі Minecraft, а також нейромережа "Жириновський". Останній проєкт — віртуальна версія покійного політика, яка нібито ґрунтується на технологіях штучного інтелекту, здатна відповідати на запитання у стилі (і голосом) Жириновського.

Дивіться також: "Росіяни мають союзників у США, які підхоплюють і репостять їхні наративи". Американські експерти про дезінформацію перед виборами

У березні 2024 року перед президентськими виборами в Росії, за словами одного з його соратників, команда Гамбашидзе створила гумористичну агітаційну рекламу, адресовану жителям Тамбова. У музичному відео хлопці та дівчата в російському народному одязі танцюють разом з аніматорами у костюмах ведмедя та вовка, грають на гармошках та балалайках та співають англійською (з характерним російським акцентом) про своє бажання брати участь у загальнонародному волевиявленні.
— "Ми маємо народний звичай: ми всі ходимо на виборчі дільниці!" — співають вони, — The is no autocracy, we live in democracy! ("емає у нас автократії, ми живемо у демократії").

Незалежні експерти та західні уряди не згодні з цією оцінкою.

Кремлівська дезінформація

Починаючи з 2022 року, платформи соціальних мереж, дослідники, західні уряди та журналісти дедалі частіше пов'язують дві компанії Гамбашидзе з проєктом з поширення дезінформації в Україні, Європі, Латинській Америці та США.

У листопаді 2022 року компанія Meta заявила, що видалила понад 2300 акаунтів і сторінок у своїх соцмережах Facebook та Instagram за "скоординовану неправдиву поведінку". Ці облікові записи ділилися контентом із сайтів, які видавали себе за справжні ЗМІ та сторінки урядів. Ці статті "критикували Україну, хвалили Росію та стверджували, що західні санкції проти Росії матимуть негативні наслідки", — писала Meta.

Метою дезінформації були Європа та Україна. Європейські чиновники пізніше назвали кампанію Doppelganger (Двійник).

Meta пов'язала кампанію з двома російськими фірмами: маркетинговою компанією "Агентство Соціального Проєктування" (АСП) та IT-фірмою "Структура", які витратили сумарно близько $105 000 на рекламу у Facebook та Instagram.

За даними Мінфіну США, компанія АСП була заснована Гамбашидзе (формально вона записана на жінку, ймовірно, пов'язану з його політтехнологічними проєктами в Тамбові).

Гамбашидзе був співзасновником "Структури", але сьогодні вона належить Миколі Тупікіну. Про нього інформації у відкритому доступі ще менше. Знайшлася лише одна "офіційна" фотографія Тупікіна з російськомовного телеграм-каналу, присвяченого стартапам.

Тупікін відмовився від коментарів Голосу Америки телефоном і не відповів на наш запит електронною поштою.

У липні 2023 року ЄС ввів санкції проти Гамбашидзе, АСП та "Структури".
Через кілька місяців французька влада звинуватила кампанію "Doppelganger" у спробі нагнітання напруги у Франції на тлі війни між Ізраїлем та ХАМАС. У соцмережах поширювалися фотографії зірок Давида, які з'являлися на стінах у Парижі. Французька поліція пізніше затримала двох уродженців Молдови, які, ймовірно, працювали на замовлення прокремлівського бізнесмена з Придністров'я. Російське посольство у Парижі заперечувало звинувачення. За кілька місяців газета Le Monde повідомила, що французькі спецслужби підозрюють ФСБ у провокації.

Дивіться також: Як російська дезінформація про Україну просочується в американську політику

У листопаді 2023 року Центр глобальної взаємодії Держдепартаменту США (Global Engagement Center) звинуватив Гамбашидзе, Тупікіна та їхні фірми у розгортанні масштабної кампанії дезінформації в Латинській Америці на замовлення Кремля.

У серії статей, заснованих на кремлівських документах, газета The Washington Post змогла відтворити чіткішу картину кампанії Doppelganger.

Команда політтехнологів працювала під керівництвом першого заступника глави Адміністрації президента Росії Сергія Кирієнка, який, відповідно до посади, повинен був куратором внутрішньої політики.

Політтехнологи користуються послугами ботоферм, що нагадують стару "фабрику тролів" Євгена Пригожина, які іноді розміщують пости у соцмережах видаючи себе за звичайних "мешканців США", які виступають проти американської підтримки України.

Дослідники з Університету Джорджа Вашингтона нещодавно передбачили, що до літа 2024 випадки активності зловмисників із застосуванням штучного інтелекту (ШІ) стануть щоденними.

У рамках цієї кампанії боти намагалися нагнітати страх з питань безпеки американських кордонів, посилювати міжрасову та економічну напругу у суспільстві, а також підтримати ізоляціонізм у США, пише Washington Post.

За словами джерела газети, координатором та "мозком" європейського та українського напрямів кампанії виступала Софія Захарова з Управління президента РФ з розвитку інформаційно-комунікаційних технологій та інфраструктури зв'язку.

Згідно з постом у соцмережі ВКонтакте про зустріч між Захаровою та студентами Дипломатичної академії Міністерства закордонних справ Росії, кремлівська чиновниця є випускницею цього вишу з досвідом роботи в Адміністрації президента, МЗС та ООН.

Голосу Америки не вдалося зв'язатися із Захаровою через Адміністрацію Президента та Посольство РФ у США.

Софія Захарова, судячи з інформації з відкритих джерел, з 2019 року неодноразово брала участь у конференціях та заходах, присвячених штучному інтелекту. Двічі вона брала участь у зустрічах спеціального комітету зі штучного інтелекту під егідою Ради Європи. "Дискусія про вибори у світі, яка домінує, цього року зосереджена на зловмисному використанні генеративного штучного інтелекту для пропаганди та дезінформації" — зазначалося в нещодавньому звіті Центру.

Дослідники з Університету Джорджа Вашингтона нещодавно передбачили, що до літа 2024 випадки активності зловмисників із застосуванням штучного інтелекту (ШІ) стануть щоденними.

Дивіться також: Кремль бореться з правдою та виправдовує війну підробним “фактчекінгом”

Однак, на думку Microsoft, технологія поки що не демонструє значної ефективності щодо поширення дезінформації.

Гамбашидзе у недавньому коментарі російському соціологічному агентству Russian Field зазначав, що політтехнологи "почнуть активно використовувати ШІ для збору та обробки інформації з Інтернету: вивчатимуть коментарі в соцмережах та тональність постів, оцінюватимуть статті у ЗМІ тощо".

"Так, безумовно, ботоферми та політичне замовлення даватимуть якусь похибку, — додав політтехнолог, — але загалом картина буде зрозумілою".

Бізнес політичних технологій та піару

Крім роботи на політиків та Кремль, за останнє десятиліття Гамбашидзе також пробував себе у різних сферах бізнесу. З 2013 року його компанії неодноразово вигравали тендери на держзакупівлі.

Гамбашидзе володів третьою компанією "Діп Ком'юнікейшн". За даними офіційного російського порталу держзакупівель, у період 2014-2016 компанія отримала 12 контрактів спільною вартістю понад 118 млн рублів (близько $1,76 млн за середнім курсом 2016 року).

У 2014 році компанія "Ю.СІ.ПІ.АР.", що належала Гамбашидзе та його діловому партнеру, отримала держконтракт вартістю 3,2 млн рублів. У період 2013-2017 компанія "Енерго-Ком'юнікейшн", що належала Гамбашидзе, отримала 15 держконтрактів вартістю майже 56,9 млн рублів. Компанія "Етюд", що належить близькій родичці (імовірно, його матері), отримала один контракт за 1,8 млн рублів у 2020 році.

Частина послуг, що надаються компаніями Гамбашидзе, були стандартними для його напряму роботи: підтримка вебсайтів, дослідження громадської думки, реклама, проведення фокус-груп тощо.

Були й несподіваніші завдання: згідно з одним із контрактів, компанія "Діп Ком'юнікейшн" займалася виробництвом фільму "Жасмин", який отримав держфінансування. Судячи з інформації в контракті та даних із відкритих джерел, "Жасмин" – це фільм "Хіт" режисера Маргарити Михайлової, що вийшов у 2016 році.

Тема кіно неодноразово з'являється у біографії Гамбашидзе.

"Діп Комм'юнікейшн" також працював над киргизько-російським фільмом "Сулейман-Тоо", а самого Гамбашидзе нам вдалося розглянути на одному знімку з Каннського кінофестивалю у 2012 році: на передньому плані фото був зображений американський актор Зак Ефрон, що прибуває на кінофестиваль.

Дивіться також: На виборців в багатьох країнах чекає "потік брехні" - Блінкен закликав боротись з дезінформацією

Загалом компанії Гамбашидзе отримали держконтрактів більш ніж на 179,9 млн. рублів (близько $2,7 млн. відповідно до середнього курсу 2016 року). Майже всі компанії, які отримали держпідряди, вже ліквідовано.

Коли в березні 2024 року Мінфін США наклав санкції на Гамбашидзе, були також заморожені два «гаманці», які, за словами дослідників Chainalysis, прийняли приблизно $200 тисяч у криптовалюті. Значну частину цієї суми було передано через Garantex, обмінник криптовалют, який потрапив під санкції.

Гамбашидзе також був засновником різних компаній, які не отримували держконтракти: список фірм та напрямів їхньої діяльності досить широкий. Це і громадське харчування, страховки та навіть "чемпіонат із читання вголос".

Він також є власником болгарської компанії "Мій Бряг" ("Мій Берег"), отриманої від батька. Згідно з офіційною фінансовою звітністю, компанія ніколи не отримувала доходів.

Імовірний сайт цієї фірми – з офісом у Москві – вже недоступний, але за архівними версіями сайту можна побачити, що "Мій Берег" рекламував нерухомість на Чорноморському узбережжі Болгарії та Греції.

Згідно з болгарськими документами, батько Гамбашидзе має квартиру в болгарському місті Бяла.

Якщо болгарські компанії колись і використовували Гамбашидзе для збереження активів або приносили дохід, сьогодні вони йому недоступні через санкції. І як стверджують колишні родичі, це створює проблеми для його американських дітей.

Єдиний спосіб отримати аліменти від політтехнолога, що потрапив під санкції, — це отримати спеціальну ліцензію від Мінфіну США, розповідають мати та вітчим дітей Гамбашидзе. Поки що, стверджують вони, цього зробити не вдається.

Санкції торкнулися "тільки його (Гамбашидзе) дітей, які є громадянами США і добре навчаються – розповів їх вітчим. — Вони не живуть у Росії, вони постійно мешкають тут. Вони повністю американські. Їм це найбільше шкодить".

Дивіться також: "Москва, яка захищає традиційні цінності, – це просто обман". Експерти про релігійні переслідування та дезінформацію Росії щодо України