Стефанчук: Мета української делегації у Вашингтоні - щоб "на наступному саміті говорили про запрошення України до НАТО". Інтерв'ю

Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради України

Українська делегація на саміті НАТО у Вашингтоні сподівається отримати від партнерів "чесний шлях", чіткі та конкретні дії, які має зробити Україна для вступу до альянсу. Про це в інтерв'ю Голосу Америки розповів спікер українського парламенту Руслан Стефанчук.

За його словами, безпекова допомога Україні, яку країни НАТО можуть оголосити під час саміту, не пов'язана із проханням Києва вступити до альянсу. "Це не замість, це додатково", - каже голова ВРУ про ймовірне оголошення нових систем ППО для України.

Руслан Стефанчук прибув до Вашингтона, щоб взяти участь у саміті глав парламентів держав-членів НАТО, який проходитиме з 9 по 12 липня. Під час саміту голова Верховної Ради планує провести низку двосторонніх зустрічей з колегами-спікерами з країн НАТО, а також з американськими сенаторами та конгресменами.

В інтерв'ю Голосу Америки Стефанчук також поділився, як обстріли Росії по дитячих медичних шпиталях вплинули на атмосферу у Вашингтоні напередодні саміту.

Інтерв'ю відредаговане для ясності й плинності

Тетяна Ворожко, Голос Америки: Пане спікере, припускаю, що у вас були певні меседжі, певний порядок денний до саміту НАТО у Вашингтоні, і тут стається ця страшна атака на "Охматдит", пологовий будинок, інші медичні заклади. Як це вплинуло на ваші розмови з партнерами, на ваше завдання тут у Вашингтоні, і загалом на ваш порядок денний під час саміту НАТО?

Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради України: Річ у тому, що справді ми планували відкрити цю виставку, але не знали ще про те, що відбудеться в цей день зранку в Україні. І безперечно оті емоції, які сьогодні є в мене, абсолютно по-іншому змушують нас усіх дивитися на те, що відбувається. Тому що це якийсь новий, незрозумілий етап війни, коли Путін оголосив війну новонародженим українцям. Не тим, які воюють з ним на передовій, а тим, які ще знаходяться в пологових будинках або кволим, які лежать в українській лікарні "Охматдит". І це нове дно звірства, яке демонструє Путін усьому світові.

Має бути дуже адекватна відповідь. ... Ми не зможемо промовчати так, як ми тихенько промовчали під час Каховської ГЕС, коли світ "самоусунувся".

І я думаю, що на це все має бути дана дуже адекватна відповідь. Тому що якщо цей варвар починає воювати з українськими дітьми, з українським майбутнім, цілячи страшними ракетами свої атаки прямо на цей шпиталь і пологовий будинок, коли ми втрачаємо молодих, зовсім незрілих ще людей – я вважаю, це повинна бути гідна відповідь від усього світу.

І це вже питання до всього світу. Ми не зможемо промовчати так, як ми тихенько промовчали під час Каховки (знищення греблі ГЕС), коли світ "самоусунувся". Це абсолютно новий етап, і цей етап повинен дати відповідь Путіну.

Т.В.: Очевидно, що Україну цього разу в НАТО не запросять. На що ви сподіваєтеся, про що просите партнерів у цьому напрямку?

Р.С.: Ми очікуємо насамперед конкретики. Ми не хочемо більше слухати синонімічний ряд тих чи інших речей, які нам будуть пропонувати. Ми потребуємо одного: чітких і конкретних питань до України, чітких та конкретних дій, які має зробити Україна.

Зрозуміло, що наш шлях як до НАТО, так і до Європейського Союзу, незворотній. Ми це розуміємо, і це в наших жилах. Але тепер ми хочемо знати по-чесному, що потрібно зробити Україні для того, щоб ми пройшли цей шлях з честю, і вже на наступному саміті говорили про запрошення України до НАТО.

Я хочу, щоб парламенти здійснювали тиск на лідерів своїх країн, аби ті ухвалювали рішення швидше. Нам не потрібен ще один "Охматдит", нам не потрібна ще одна Буча. Ми повинні рухатися швидше

Ми розуміємо, що це не відбудеться одномоментно. Але ми хочемо знати чесний шлях. І з цим я приїхав сюди говорити з моїми колегами спікерами. Тому що я завжди говорю, що ми можемо говорити більш відкрито, тому що ми маємо прямий мандат від наших народів. Ми можемо обходити дипломатичні якісь дискурси, тому що ми можемо довіряти один одному, і це важливо.

І я хочу, щоб якраз в парламентах почали здійснювати тиск на свої уряди, на лідерів своїх країн, щоб вони ухвалювали рішення швидше. Нам не потрібен ще один "Охматдит", нам не потрібна ще одна Буча. Ми повинні рухатися швидше, тому що сьогодні Путін чітко продемонстрував усьому світові, що його мета одна – знищити українську націю. Наша мета, щоб в нього це не вдалося.

Т.В.: Але якщо говорити про фактичну військову допомогу, ППО чи дозвіл здійснювати удари по цілях в Росії, на що ви розраховуєте?

Р.С.: Ми повинні зрозуміти одну річ, що це ніяк не впливає на політичні рішення про отримання запрошення на прийняття України в НАТО. Ми маємо зрозуміти одну просту річ, що все, що Україна сьогодні отримує: і підтримку фінансову від НАТО, і підтримку військову – це наш стандарт безпеки, який ми сьогодні вимагаємо, але це не замість, це додатково. Я думаю, що нам вдасться переконати наших партнерів в тому, що таке рішення вкрай необхідне.

Дивіться також:

Your browser doesn’t support HTML5

В Каліфорнії попрощалися із американським ветераном, який загинув в Україні. Відео