Патріарх РПЦ Кирило прибув до України

Патріарх РПЦ Кирило прибув до України

Предстоятель Російської православної церкви Кирило прибув до України для участі в святкуванні річниці хрещення Київської Русі. За інформацією українських ЗМІ, патріарх розпочав візит із незапланованої зупинки в Криму, де зустрівся із президентом України Віктором Януковичем.

Під час триденного візиту до української столиці заплановані святковий молебень за участю патріарха на Володимирській гірці і Літургія на Соборній площі Лаври.

Приїзд Кирила до України відбувається на фоні чергового загострення у стосунках між різними православними конфесіями. В УПЦ Київського патріархату останнім часом все частіше нарікають на спроби російської церкви перебрати контроль над їхніми громадами та майном. Від священників УПЦ КП неодноразово лунали закиди, що державні чиновники і правоохоронці тиснуть на спонсорів та меценатів, переконуючи їх припинити допомогу церкві. Предстоятель Київського патріархату Філарет заявляв про здійснення плану розвалу і знищення його конфесії. Тож українські православні різних конфесій, які деякий час тому намагалися домовитися про об’єднання у єдину церкву, знову відзначатимуть свято Хрещення Русі окремо. В Київському патріархаті заявили, що цьогорічні святкові заходи, зокрема й хресна хода, не матимуть конфронтаційного характеру.

Натомість пікетами планує зустріти патріарха націоналістична партія «Свобода». Її активісти організовують акції протесту проти візиту Кирила, називаючи його частиною «церковної окупації України». Українські політичні партії правого спрямування традиційно критично ставляться до частих візитів патріарха РПЦ. Мовляв, його приїзди викликають напруження у суспільстві і провокують сутички між прихильниками різних церков. В минулому вони неодноразово переростали у міжконфесійні бійки.

Керівник київської організації «Свобода» Андрій Іллєнко в інтерв’ю Голосу Америки повідомив, що київська влада через суд намагається заборонити їм мітингувати. За словами політика, скасувати акцію його переконували і в правоохоронних органах. Попри це націоналісти закликають своїх прихильників зібратися на одній із столичних площ неподалік місця, те проходитеме Богослужіння:

«Ми виступаємо проти церковної окупації, яку проводить Московський патріархат в Україні. Сьогодні ми бачимо, що Росія проводить свою політику в Україні зокрема й через Московський патріархат. Ми не можемо спокійно дивитися, як ця церква, прикриваючись релігією, займається відвертою шовіністичною пропагандою».

В той же час лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко заявив, що для зустрічі з московським патріархом примусово звозять керівників українських державних університетів. Політик обурюється, що це суперечить принципу відділення церкви від держави і школи від церкви:

«Ректорів по рознарядці викликають до Києва для того, щоб вони могли прослухати лекцію Кирила про «русскій мір». Тому державні високопосадовці, які сьогодні організовують зустріч керівника російської церкви Кирила з ректорами державних українських ВУЗів, прямо порушують Конституцію».