Росія невдоволена намірами ЄС купувати каспійський газ без її участі

Росія невдоволена намірами ЄС купувати каспійський газ без її участі

Росія піддала критиці рішення Європейського Союзу розпочати переговори з колишніми радянськими республіками Азербайджаном і Туркменістаном щодо проекту трубопроводу, який зможе постачати газ із Каспійського регіону безпосередньо в Західну Європу.

У своїй заяві у вівторок офіційний представник МЗС Росії Олександр Лукашевич заявив, що такий договір не бере до уваги міжнародну правову та геополітичну ситуацію у Каспійському басейні.

За словами російського високопосадовця, питання щодо транспортування природного газу, мають вирішувати лише п'ять країн, які мають вихід до Каспійського моря – Росія, Туркменістан, Азербайджан, Казахстан та Іран. Він також сказав, що п'ять країн підписали угоду у 2007-му році, яка зобов'язує їх узгоджувати основні питання щодо видобутку та постачання газу і, зокрема, прокладання міжнародних трубопроводів.

У понеділок представники ЄС вирішили запропонувати договір щодо завершення спорудження Транскаспійського трубопроводу, який з'єднає Туркменістан з Азербайджаном через Каспійське море. Газ із цього трубопроводу буде транспортуватися у Західну Європу за маршрутом в обхід Росії. Росія в даний час розробляє трубопровід «Південний потік» у цьому ж регіоні.

ЄС купує близько чверті свого газу в Росії і хоче диверсифікувати свої закупівлі, щоб зменшити енергетичну залежність від Російської Федерації.