Державні РФ ЗМІ лестять Трампу, але Кремль прохолодно говорить про нього та Гарріс

Кандидати у президенти США: віцепрезидентка-демократка Камала Гарріс та експрезидент-республіканець Дональд Трамп

Російські чиновники кажуть, що для Москви немає різниці, хто стане новим американським президентом.

Проте будь-хто, хто спостерігає за висвітленням виборів у США в державних ЗМІ під керівництвом Кремля, прийде до висновку, що до Дональда Трампа дуже прихильно ставляться.

У головній програмі новин Першого каналу державного телебачення цього місяця було показано відео мільярдера Ілона Маска та телеведучого Такера Карлсона, які очорнюють кандидатку від Демократичної партії Камалу Гарріс, а після того було показано нібито серію її невдалих виступів.

Схильність Гарріс вибухати реготом, про що сам Путін саркастично говорив минулого місяця, займала важливе місце в ефірах, а державне телебачення показало підбірки її найменш красномовних моментів із виступів під час кампанії.

Той самий репортаж Першого каналу зображував Трампа та його напарника Джей Ді Венса як впевнених у своїх силах і пройнятих здоровим глуздом у всьому, починаючи від політики щодо трансгендерних людей і закінчуючи імміграцією, але які нібито стикаються зі зловісними силами, про що свідчать змови щодо вбивства.

У Кремлі стверджують, що вибір того, хто стане наступним президентом США, - винятково за американським народом, і що Москва працюватиме з тим, хто буде обраний.

Російська влада заперечує однобокість у висвітленні кампанії, хоча деякі колишні співробітники державних ЗМІ публічно говорили про щотижневі зустрічі в Кремлі, на яких даються вказівки з різних питань.

Той факт, що державні ЗМІ віддають перевагу Трампу, не дивує.

Трамп набагато менш відкрито підтримував Україну в її війні проти Росії, ніж чинний президент Джо Байден або Гарріс, викликаючи в Києві побоювання, що в разі його перемоги він може втратити свого найважливішого союзника.

Трамп, який протягом багатьох років неодноразово хвалив Путіна і хвалився хорошими робочими стосунками із ним, минулого тижня звинуватив президента України Володимира Зеленського в тому, що він допоміг розпочати війну.

Цього місяця він відмовився підтвердити повідомлення про те, що він кілька разів спілкувався з Путіним після відходу з посади у 2021 році, сказавши лише: "Якщо я це зробив, це розумно".

Гарріс, навпаки, назвала Путіна "вбивчим диктатором", пообіцявши продовжувати підтримувати Україну, і сказала, що смерть опозиційного політика Олексія Навального у в’язниці є "додатковою ознакою жорстокості Путіна". Кремль заперечує будь-яку причетність до смерті Навального.

Державне телебачення РФ часто демонструє запрошених спікерів у своїх геополітичних ток-шоу в прайм-тайм, які висловлюють перевагу Трампу, навіть якщо їхні причини іноді відрізняються.

Андрій Сидоров, старший науковий співробітник Московського державного університету, сказав у жовтні на головному державному телевізійному ток-шоу, що Трамп буде кращим для Росії, оскільки він спричинить розкол, який може призвести до втілення давньої мрії антизахідних російських яструбів – розпаду Сполучених Штатів під час внутрішньої боротьби між штатами.

"Я за Трампа. Я завжди був за Трампа - він руйнівник. Якщо його оберуть... тоді на порядку денному дійсно буде громадянська війна", - сказав Сидоров, прогнозуючи, що перемога демократів означатиме продовження такого ж "лайна", як зараз.

"(Але) Трамп дійсно може призвести до того, що наш геополітичний супротивник розпадеться без будь-яких ракет", - додав Сидоров.

У звіті розвідки США за 2017 рік говориться, що Путін керував складною кампанією впливу, щоб очорнити кандидатку від Демократичної партії Гілларі Клінтон і підтримати Трампа в боротьбі за Білий дім у 2016 році. Кремль заперечував втручання, а Трамп заперечував будь-яку змову з Росією під час цієї кампанії.

Попри різні підходи двох нинішніх кандидатів до Москви, деякі російські чиновники, в найгірший період у відносинах між США та Росією після кубинської ракетної кризи 1962 року, висловили настороженість щодо обох.

Гарріс, за їхніми словами, означатиме продовження того, що Москва бачить як проксі-війну Байдена з Росією "до останнього українця".

Трампа, який вселяв надії в Москві на покращення відносин до того, як прийшов на посаду в 2017 році, пам’ятають тим, що він запровадив санкції, коли перебував у Білому домі, попри теплі слова про Путіна. В очах Москви він виглядав як втягнутий політичним істеблішментом США у політику щодо Росії.

"У мене немає ілюзій. (Коли Трамп був президентом) він мав кілька розмов з президентом Владіміром Путіним. Він пару разів приймав мене в Білому домі. Він був приязним", - згадував міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у вересні.

"Але санкції проти Російської Федерації вводилися при президенті Трампі регулярно. В результаті ми дійшли висновку, що потрібно покладатися на себе. Ми ніколи в нашій історії не будемо розраховувати на те, що в Білий дім потрапить "хороший хлопець", - додав Лавров.

Одне високопоставлене російське джерело повідомило, що на вищому рівні Кремля існують різні погляди щодо Трампа, але підтвердило, що деякі вважають, що перемога Трампа може не піти на користь Москві.

"Подивіться, що сталося минулого разу, коли він став президентом. Всі говорили заздалегідь, що відносини США і Росії поліпшаться, але вони закінчилися ще гірше. Трамп говорить багато речей, але не завжди робить те, що говорить", - розповіло анонімне джерело.

Те саме джерело поставило під сумнів, що нібито небажання Трампа продовжувати фінансувати та озброювати Україну та його розмови про можливість швидкого припинення війни пережили б лобістські зусилля з боку потужних фракцій США, які стверджують, що доля України екзистенціальна для Заходу і що Київ не повинен програти.

Друге високопоставлене джерело, яке також говорило на умовах анонімності, повідомило, що Москва не чекає багато від обох кандидатів. За його словами, Трамп був "досить суворим" щодо Москви, коли був при владі, а також надзвичайно імпульсивним і мав суворі погляди щодо союзника Росії Китаю.

Джерело додало, що не очікує великих змін у відносинах Москви і Вашингтона, хто б не був обраний.

"Ні Трамп, ні Гарріс не збираються кардинально змінювати відносини з Росією. Якоїсь нової великої дружби не буде, - сказало джерело. - Захід вважає Росію і Китай поганими, а Захід — хорошим, і важко побачити, щоб будь-який лідер змінив би переконання, яке зараз укорінилося в вашингтонській еліті".

Дивіться також: Виборча боротьба між Гарріс і Трампом зосереджується довкола цих 7 штатів