“Це не питання дебатів” – генсек НАТО запевнив Зеленського у Брюсселі, що Україна увійде в НАТО

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте і президент України Володимир Зеленський під час пресконференції у день зустрічі міністрів оборони НАТО у Брюсселі, 17 жовтня 2024 р. AP Photo/Virginia Mayo

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте спільно з президентом України Володимиром Зеленським відповіли на питання журналістів у Брюсселі.

“Я з нетерпінням чекаю того дня, коли Україна буде тут як член цього альянсу, а до того часу ми продовжуватимемо робити все, що ми можемо, щоб забезпечити перевагу України. Це життєво важливо для нашої спільної безпеки”, – запевнив Рютте.

Зеленський у відповідь наголосив, що зміцнення України для перемоги залежить не тільки від зброї чи її видів, а від єдності та наявності волі до перемоги серед союзників.

“Якщо наші партнери не втратять єдності, то ми не втратимо цей шанс”, – заявив президент України.

А Марк Рютте одразу запевнив:

“І ми не втратимо ту єдність. Моє сьогоднішнє послання Володимиру Путіну полягає в тому, що якщо він думає, що ми її втратимо, то ні, ми цього не зробимо”.

Наводячи приклади останніх пакетів допомоги від Австралії, Німеччини та США, Рютте наголосив, що союзники спільно подбають про те, щоб Україна мала все необхідне для ведення війни проти Росії.

“І Україна буде членом НАТО, у цьому немає сумнівів. Це дуже важливо, і тому це не питання дебатів”, – підсумував Рютте.

“Я відвідав нове командування НАТО у Вісбадені, яке координуватиме безпекову допомогу та навчання для України. Чоловіки та жінки там уже наполегливо працюють, щоб переконатися, що вони можуть забезпечити Україну, щоб ви могли перемогти. Для цього важливо продовжували надавати військову допомогу”, – сказав генсек НАТО.

За його словами, у Брюсселі зустрілися не лише міністри оборони країн НАТО, але й представники Євросоюзу та партнерів з Індо-Тихоокеанського регіону. Вперше Австралія, Японія, Корея, Нова Зеландія взяли участь у зустрічі такого формату, що, зі слів Рютте, свідчить про поглиблення співпраці перед лицем спільних викликів:

"Війна в Україні показала, що нестабільність у Європі може мати далекосяжні наслідки в усьому світі, і що країни, розташовані за 1000 миль від нас, як Іран, Китай і навіть Північна Корея, можуть стати загрозою безпеці на нашому власному подвір’ї. Наш світ тісно пов’язаний, як і наша безпека".

Рютте також констатував, що Китай "став вирішальним чинником війни Росії проти України". Та додав - КНР не може продовжувати розпалювати найбільший конфлікт у Європі з часів Другої світової війни без наслідків на китайські власні інтереси та репутацію.

Раніше цього ж дня у Брюсселі Рютте нагадав, що Україна є на “незворотному” шляху до НАТО та заявив, що вона, ймовірно, стане 33-м членом альянсу. Про це генсек НАТО заявив перед зустріччю міністрів оборони країн НАТО.

Дивіться також: Рютте: Україна, схоже, буде 33-м членом НАТО

Your browser doesn’t support HTML5

Брифінг. У НАТО реагують на "план перемоги" Зеленського