Рютте: В НАТО існує “повна єдність” щодо бажання перемоги України

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте виступає на пресконференції під час зустрічі міністрів оборони НАТО в Брюсселі, 18 жовтня 2024 р. (Фото: François WALSCHAERTS / AFP)

Україна стане членом НАТО у майбутньому, й серед країн-членів Альянсу існує “повна єдність” щодо бажання перемоги Києва у війні.

Водночас членство чи запрошення України до НАТО не було головною темою дискусії під час зустрічі міністрів оборони альянсу з представниками України цього тижня.

Москва може бути голосною, але НАТО є сильним
Марк Рютте

Про це заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте на пресконференції за результатами дводенного саміту оборонного блоку в Брюсселі.

“Треба сказати, що основна увага під час обговорення була спрямована на відправку масштабної військової допомоги в Україну, звісно, від збройних сил тут, на Заході”, - сказав Рютте.

“Очевидно, ми всі знаємо, що Україна стане членом НАТО, тому питання в тому, коли саме, а також коли буде надано запрошення. Але це було не головне питання вчорашньої дискусії”, - додав він.

Натомість Рютте вчергове перерахував заходи, яких вживає Альянс для створення так званого мосту, який передуватиме власне приєднанню України до оборонного блоку.

В цьому контексті він нагадав, зокрема про зобовʼязання Альянсу надати Києву 40 мільярдів євро допомоги протягом року від Вашингтонського саміту у липні цього року.

Він також згадав двосторонні безпекові угоди між країнами НАТО та Україною, створення командного центру Альянсу у Вісбадені для координації допомоги та тренування для України тощо.

“Усе це в сукупності є своєрідним шляхом, містком до членства. Таким чином, залишається лише питання - яке все ще є важливим з політичної точки зору та з багатьох інших причин - щодо точного покрокового підходу до членства, і це те, що ми постійно обговорюємо, звичайно, також між собою”, - пояснив генсек.

Дивіться також: Остін заявив про підтримку Зеленського, але не прокоментував "план перемоги"

Втім Рютте відмовився деталізувати позицію НАТО щодо запропонованого президентом України Володимиром Зеленським "плану перемоги".

Натомість він зауважив, що всі країни Альянсу хочуть перемоги України у війні, й у цьому між ними існує “повна єдність”.

“У цьому альянсі є повна єдність щодо того, що ми хочемо, щоб Україна перемогла. Ми хочемо, щоб Путін не домігся свого, тому що йдеться про наші цінності, про нашу колективну безпеку”, - зазначив він.

“Це не означає що вчора ми обговорювали пункт за пунктом весь "план перемоги". Розмови вчора ввечері не полягали в цьому. Ми з повагою взяли це до відома. Ми всі згодні, я вважаю, я не проводив опитування в кімнаті. Це важливий сигнал про те, що український уряд і президент погодилися між собою щодо цього плану перемоги. Це, безсумнівно, буде частиною поточних дискусій з Україною”, - додав Рютте.

Водночас за його словами найважливішим у дискусії між НАТО та Україною було переконатися, що Росія не вважатиме, наче підтримка України може згодом сповільнитися.

“Росія залишається найбільш значною і прямою загрозою безпеці Альянсу. І Путін вдається до дедалі більш безвідповідальної риторики. Москва може бути голосною, але НАТО є сильним. У більш невизначеному світі життєво важливо, щоб ми продовжували модернізувати наші можливості”, - підсумував генсек у іншій частині свого виступу.

Дивіться також: Байден закликав Європу продовжувати підтримку України попри "високу ціну"