НАТО зміцнить протиповітряну оборону на східному фланзі. Заява Рютте на тлі інциденту в повітряному просторі Румунії

Союзники планують придбати сотні бойових літаків, переважно F-35 для стримування Росії, сказав Генсек НАТО Марк Рютте на тлі інциденту з порушенням повітряного простору Румунії у четвер. На фото – американський літак F-35 на авіасалоні в Дубаї, ОАЕ, 13 листопада 2023 р. AP)

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що НАТО посилить протиповітряну і протиракетну оборону тисячами систем протиповітряної оборони та артилерії та сотнями сучасних бойових літаків на тлі війни Росії проти України.

На пресконференції у п'ятницю Рютте висловив солідарність з Румунією та похвалив румунські збройні сили та сили НАТО в Європі за "ефективну реакцію" на інцидент з порушенням повітряного простору НАТО у четвер.

Румунія, член НАТО, підняла в небо чотири винищувачі в четвер після того, як невідомий об'єкт порушив її повітряний простір неподалік українського кордону в районі Чорного моря, повідомило румунське Міністерство оборони.

Два румунські винищувачі F-16 та два іспанські F-18 були направлені для спостереження за об'єктом, який, за сигналами радарів, перетнув повітряний простір Румунії поблизу прибережного міста Ефоріє-Норд і перемістився на 14 кілометрів вглиб країни.

Виступаючи на пресконференції у Брюсселі за підсумками другого дня засідань міністрів оборони НАТО, Рютте заявив, що війна Росії проти України призвела до численних порушень повітряного простору НАТО, "у тому числі лише вчора в Румунії".

"Дозвольте мені висловити солідарність НАТО з Румунією, а також подякувати румунській владі та SACEUR (Верховне командування Об'єднаних Збройних сил НАТО в Європі, – ред.) за швидку та ефективну відповідь на цей інцидент", – заявив Рютте.

Генсек НАТО наголосив, що останнім часом Альянс значно збільшив присутність на східному фланзі та посилив контроль за повітрям.

НАТО почало проводити додаткові патрульні перельоти над повітряним простором Румунії, щоб "відстежувати військову діяльність Росії".

"Союзники планують придбати тисячі систем протиповітряної оборони та артилерії та багато сотень сучасних бойових літаків, переважно F-35 5-го покоління", – сказав Рютте.

"Росія залишається найбільш значною і прямою загрозою для безпеки союзників, і Путін вдається до все більш безвідповідальної риторики", – наголосив Рютте.

Як повідомляв Голос Америки, було неодноразово зареєстровано російські безпілотники, які входили в повітряний простір Румунії, коли Москва атакувала українські цілі вздовж Чорного моря та Дунаю.

У вересні було зареєстровано декілька таких випадків. Наприкінці вересня Румунія та Іспанія підняли в повітря кілька літаків у відповідь на те, що російський дрон на короткий час перетнув повітряний простір Румунії. Інший російський безпілотник розбився у Румунії на початку вересня, через що Збройні сили країни підняли в повітря румунські винищувачі F-16.

За даними Міністерства оборони Румунії, у четвер винищувач не помітив ціль, яка незабаром зникла з радарів. Розслідування можливого місця падіння було розпочато в п'ятницю вранці.

У повідомленні було використано інформацію АР.