Рютте: НАТО хоче допомогти Україні вести переговори із Росією "з позиції сили"

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте і прем’єр-міністерка Латвії Евіка Сіліна під час пресконференції в Брюсселі, 16 жовтня 2024 року. (Фото: Simon Wohlfahrt / AFP)

НАТО підтримуватиме Україну у такий спосіб, щоб не дозволити Росії досягти своїх цілей у війні. При цьому Альянс прагне дати Києву можливість вести переговори про мир "із позиції сили" і тоді, коли вирішить Україна.

Про це 16 жовтня заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте на пресконференції в Брюсселі з прем'єркою Латвії Евікою Сіліною.

"Ми хочемо не допустити, щоб Путін добився свого в Україні. Це неприйнятно. Ви не можете вдертися в іншу країну світу у 2022, 2023, 2024 роках, ми вийшли за межі колонізації. Ми деколонізували значні частини світу. Ми не збираємося повторно колонізувати іншу країну", - сказав Рютте.

Він додав: "Путін не досягне свого, і щоб переконатися, що якщо одного разу [президент] Зеленський і його команда вирішать обговорити з Росією, як покласти цьому край, він зробить це з позиції сили,.. щоб він міг домінувати в цих перемовинах".

За словами генсека, НАТО "масивно підтримує" Україну, щоб допомогти їй перемогти у війні. Водночас Рютте визнав, що Росія продовжує просуватися на сході України, однак ціна здобутої території є високою.

Також генсек наголосив, що з огляду на постійні обстріли української критичної енергетичної інфраструктури напередодні зими, Альянс повинен виконати зобовʼязання, взяті на себе під час вашингтонського саміту НАТО у липні 2024 року.

Окремо Рютте висловив захоплення діями ЗСУ на полі бою: "Мене щодня вражає винахідливість України, її креативність, її здатність висувати нові ідеї, нові рішення, у тому числі нові оборонні рішення, включно з тим, що вони роблять із безпілотниками та всім іншим. Що ми маємо зробити, так це переконатися, що Україна може продовжувати це робити".

Він подякував латвійській прем'єрці за лідерство у коаліції, що співпрацює з промисловістю задля постачання безпілотників Києву.

Рютте також відзначив нещодавнє оголошення Латвії про надання Україні нового пакета військової допомоги, включно з бронетранспортерами.

"Саме Україна буде вирішувати, як закінчиться війна", - заявила своєю чергою Сіліна.

Під час окремого спілкування з пресою Рютте заявив, що йому відомі деталі "плану перемоги", який президент України Володимир Зеленський представив у Верховній Раді 16 жовтня.

За його словами, набуття Україною членства в НАТО у майбутньому - що є одним з ключових пунктів плану президента Зеленського - є "незворотним".

Втім Рютте додав, що план також включає інші елементи і що він наразі обговорює наступні кроки з країнами Альянсу.

За даними Кільського інституту світової економіки, який слідкує за допомогою партнерів Україні, станом на 31 серпня 2024 року, Латвія загалом виділила Києву 524 мільйона євро допомоги, з яких 461 мільйон становила військова допомога.

Загалом ця допомога склала 1,414% ВВП країни, що ставить Латвію на 4 місце серед донорів України за обсягом підтримки відносно ВВП країни.

Найбільший загальний обсяг допомоги Україні надають Сполучені Штати Америки та Німеччина.

Дивіться також: Байден у Берліні обговорить Україну із Шольцом, Макроном і Стармером, пише CNN