Генсек НАТО закликав союзників збільшити підтримку України

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте 8 жовтня провів спільну пресконференцію з президентом Фінляндії Алексом Стуббом. 

"НАТО повинно і буде робити більше для допомоги Україні", - заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте у вівторок під час спільної пресконференції з президентом Фінляндії Алексом Стуббом.

Він згадав про свій візит до України минулого тижня і закликав союзників робити більше. Допомога від країн НАТО є "життєво важливою для того, щоб Україна продовжувала боротьбу", зазначає Рютте.

Посадовець визнав, що ситуація на фронті є складною для України. "З одного боку ми бачимо, що українське військо продовжує утримувати частини Курської області в Росії, але ... росіяни продовжують повільно просуватись на сході".

Він все ж зазначив, що Росія зазнає значних втрат.

"Російські втрати - величезні, - заявив посадовець, - наскільки мені відомо, вони щодня втрачають 1000 вбитими та пораненими. Це на додаток до 500 000 вже вбитих і поранених. Втрати Росії величезні.

Але що я побачив за роки з кінця лютого 2022 року, що українці знову і знову показують, що з їхньою хоробрістю та творчим підходом, вони можуть опиратись російським силам. Вони це зробили і будуть робити в майбутньому, але їм потрібна наша допомога і вона потрібна зараз".

Рютте вказав на важливість засідання в форматі "Рамштайн", що відбудеться в суботу. Засідання планував очолити президент США Джо Байден, але він переніс подорож до Європи, через підготовку до урагану у США.

Рютте попередив, що ця зима може бути найскладнішою для України з часу повномасштабного російського вторгнення, через російські обстріли.

"Росія продовжує вести масовані атаки проти критичної енергоінфраструктури України. Україна може зіткнутись із найскладнішою зимою", - сказав Рютте.

Дивіться також: Зміни у планах Байдена: візит до Німеччини відкладається через ураган