Росія не має “ні права голосу, ні права вето” щодо членства України в НАТО: новий генсек Альянсу в Києві

Президент України Володимир Зеленський і генеральний секретар НАТО Марк Рютте потискають один одному руки після пресконференції в Києві, 3 жовтня 2024 року. (Фото: REUTERS/Валентин Огіренко)

Перемога України у війні з Росією є пріоритетом, заявив 3 жовтня новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте, відвідавши Київ з неоголошеним візитом лише через 2 дні після вступу на посаду.

Рютте здійснив візит та зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським на знак продовження підтримки альянсом української відсічі російській агресії та для обговорення поточної ситуації на полі бою, а також українського “плану перемоги”.

Спілкуючись з журналістами після зустрічі, новий генсек НАТО зазначив, що для нього було важливо приїхати в Україну, щоб “кришталево чітко дати зрозуміти вам, народу України та всім, хто спостерігає, що НАТО підтримує Україну”.

“Мій пріоритет та привілей як для нового генерального секретаря НАТО розвивати цю підтримку надалі, працюючи з вами, щоб забезпечити перемогу України”, - заявив Рютте на спільній пресконференції з Зеленським.

Рютте зазначив, що вони з Зеленським обговорили сфери, де Україні потрібна додаткова підтримка, і способи, якими союзники по НАТО працюють над задоволенням цих потреб.

За його словами, зміцнення оборонно-промислової індустрії країн Альянсу стане одним з пріоритетів для нього на посту генерального секретаря.

Дивіться також: Байден привітав Рютте на посаді генсека НАТО і підтвердив відданість 5 статті про колективну оборону

Рютте підтримав право України вражати цілі на території Росії, втім також заявив, що обмеження, які деякі із союзників накладають на використання наданої ними зброї, є у компетенції конкретних країн, а не НАТО як організації.

“Україна, очевидно, має право захищатися. І міжнародне право тут на боці України, тобто це право не закінчується на кордоні. І Росія веде цю незаконну війну. А це означає, що атаки на російські винищувачі та ракети до того, як їх використають проти цивільної інфраструктури України, може допомогти врятувати життя. Єдина країна, яка тут перетнула червону лінію, це не Україна, а Росія, розпочавши цю війну”, - сказав генсек НАТО.

В цьому контексті він також нагадав, що президент США Джо Байден скликав зустріч “на рівні лідерів” 12 жовтня в рамках чергової зустрічі у форматі "Рамштайн", й це “особливо важливо”. Однак, Рютте не надав жодних подальших деталей.

Водночас очільник НАТО не відповів прямо на запитання щодо нещодавніх повідомлень у пресі ніби президент Байден може переглянути статус України в контексті можливого запрошення до НАТО до закінчення своєї каденції.

“Україна ближча до НАТО, ніж будь-коли раніше, і вона продовжуватиме йти цим шляхом, поки не забезпечить собі членство в НАТО, — зазначив він, нагадавши, що шлях України до альянсу є “незворотним”. - Росія в цьому питанні не має ні права голосу, ні права вето”.

Зеленський на спільній пресконференції закликав союзників дозволити завдавати ударів вглиб Росії з використанням наданої ними зброї, заявивши, що партнери України “зволікають” зі своїм рішенням.

Він окремо наголосив на необхідності зберегти життя захисників України як пріоритеті в контексті вимушеного відведення військ на певних ділянках фронту.

Президент України також сказав, що він хотів би, щоб союзники Києва збивали іранські ракети та безпілотники, які використовує Росія для нападів на Україну, як це зробили деякі із союзників Ізраїлю, коли Тегеран атакував Ізраїль ракетами цього тижня.

“Безумовно, хочеться, щоби про Україну не забували. Але найкращий варіант, як не забувати про Україну – це надавати відповідну зброю, надавати відповідний дозвіл, - заявив Зеленський. – І допомагати збивати ворожі – до речі, ті самі іранські ракети або дрони – збивати так само як і збиваються вони над небом Ізраїлю, збивати так само над небом України”.

Дивіться також: Допомога Україні і її членство в НАТО - пріоритет генерального секретаря Марка Рютте