Премію Сахарова присуджено двом єзидським правозахисницям

Надіа Мурад

Також на премію «За свободу думки» імені Андрія Сахарова цього року претендував лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Цьогорічну премію Сахарова отримали захисниці прав курдів-єзидів, які були захоплені в полон в серпні 2014 року на північному заході Іраку і опинилися секс-рабинями бойовиків терористичного угруповання «Ісламська держава».

Імена лауреатів оголосив у четвер президент Європейського парламенту Мартін Шульц у своєму Twitter.

«Радий оголосити, що премія Європарламенту імені Сахарова за 2016 рік присуджується - Надії Мурад та Ламії Аджи Башар за їхню боротьбу за гідність і справедливість», - написав він.

Мурад і Башар займаються допомогою жінкам і дітям, які постраждали від дій бойовиків, а також захистом прав курдів-єзидів.

За повідомленням, серед претендентів на нагороду цього року був лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Церемонія вручення премії Сахарова відбудеться у Страсбурзі на сесії Європарламенту 14 грудня.

Премія в 50 тисяч євро Премія в 50 тисяч євро, вручається щорічно за досягнення в категоріях захисту прав людини і її основних свобод; розвитку демократії і відстоювання верховенства права; поваги до міжнародного законодавства та захисту прав меншин.

У різні роки лауреатами премії ставали Нельсон Мандела, Білоруська асоціація журналістів, «Репортери без кордонів» і російське правозахисне товариство «Меморіал».

Дивіться також: Силове повернення Криму обернеться знищенням кримських татар - Джемілєв в ООН

Your browser doesn’t support HTML5

Силове повернення Криму обернеться знищенням кримських татар - Джемілєв в ООН. Відео