На саміті НАТО обговорять як надійно захистити українське небо – Білий дім

Президент США Джо Байден вітатиме лідерів НАТО в аудиторії Ендрю Меллона, де 75 років тому було підписано Північноатлантичний договір, що заснував НАТО. AP Photo/J. Scott Applewhite

Президент США Джо Байден на полях саміту НАТО у Вашингтоні проведе зустріч із президентом України Володимиром Зеленським, як і було заплановано, а сам саміт “надішле [президенту Росії, – ред.] Путіну потужний сигнал”, повідомив високопосадовець Білого дому.

“Вашингтонський саміт надішле Путіну потужний сигнал, що якщо він думає, ніби зможе пережити коаліцію країн, які підтримують Україну, то він глибоко помиляється”, – сказав представник Білого дому під час спілкування із журналістами 5 липня.

На саміті оголосять, інформує Білий дім, і про нові кроки щодо зміцнення протиповітряної оборони та військового потенціалу України, щоб допомогти їй продовжувати захищати себе сьогодні та стримувати російську агресію в майбутньому.

Your browser doesn’t support HTML5

Час-Time. Міст до НАТО не повинен бути мостом в “нікуди” - експерт

Вже у вівторок ввечері президент США Джо Байден вітатиме лідерів НАТО, зокрема на зустрічі в аудиторії Ендрю Меллона, де 75 років тому було підписано Північноатлантичний договір, що заснував НАТО. Наступного дня лідерів країн НАТО чекатимуть на вечері у Білому домі.

У четвер триватиме зустріч Джо Байдена із лідерами майже двох десятків союзників і партнерів, які вже підписали безпекові угоди з Україною.

Дивіться також: Альтернативні очікування від саміту НАТО. Експерти - про можливі кроки альянсу, окрім “мосту” між Україною і НАТО

Чимало оборонних можливостей, які наразі надають Україні союзники, призначені для посилення її короткострокових спроможностей із самозахисту. Натомість довгострокові зусилля будуть оголошені на саміті у Вашингтоні саме у формі “мосту до НАТО”, про який активно говорять останнім часом, наголошує Білий дім.

Це включатиме розвиток матеріально-технічного забезпечення, розбудову оборонних інституцій та взаємодію з НАТО.

Дивіться також: Білий дім: “Міст до НАТО” потрібен, щоб Україна могла увійти до альянсу того ж дня, коли на це буде політична воля

У Білому домі напередодні саміту також наголосили, що НАТО має найсильніші в історії позиції зараз, альянс забезпечений ресурсами та згуртований, зокрема, завдяки зусиллям президента США Байдена протягом останніх трьох років.

“Коли президент Байден вступив на посаду, він поставив своєю місією відновити позиції США на світовій арені, а також відродити та відновити наші альянси і партнерства, особливо НАТО. Він працював над розширенням альянсу, прийнявши нових членів – Швецію та Фінляндію. Та згуртував альянс для створення глобальної коаліції у відповідь на вторгнення Росії в Україну, яке зруйнувало мир у Європі та похитнуло заснований на правилах міжнародний порядок, створюючи найбільшу загрозу трансатлантичній безпеці за десятиліття, якщо не більше”, – наголосив високопосадовець Білого дому.

Він також додав, що 4 роки тому лише дев’ять союзників витрачали щонайменше 2% свого ВВП на оборону, сьогодні – рекордні 23 країни виділяють на це щонайменше такий відсоток.

Дивіться також: "Це буде серйозна розмова". Брідлав про саміт НАТО у Вашингтоні
Дивіться також: "Не можна допустити Мінська-3". Генсек НАТО каже, що Путін не готовий до мирних перемовин