Британія запровадила нові санкції проти Росії

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі

Уряд Великої Британії у понеділок, 28 жовтня, запровадив нові санкції проти Росії "за спроби підірвати та дестабілізувати Україну та її демократію", йдеться у пресрелізі уряду країни.

"Путін (президент РФ Володимир Путін – ред.) настільки відчайдушно намагається підірвати європейську підтримку України, що тепер вдається до незграбних, неефективних зусиль, щоб спробувати розпалити заворушення. Сьогоднішні санкції надсилають чіткий меседж; ми не потерпимо вашої брехні та втручання. Відчайдушні спроби Путіна розділити нас зазнають поразки. Ми будемо стримувати Кремль і стояти поруч з Україною, скільки буде потрібно", – заявив глава МЗС Великої Британії Девід Ламмі.

Відомо, що у рамках пакету, Британія запровадила санкції проти трьох російських агентств і їхніх високопоставлених менеджерів, які "намагаються підірвати та дестабілізувати Україну та її демократію".

Зазначається, що російська IT-компанія Social Design Agency (SDA) "отримує завдання та фінансується безпосередньо російською владою".

Разом зі своєю партнерською компанією Structura, "вони намагалася здійснити низку операцій із втручання, спрямованих на підрив демократії та послаблення міжнародної підтримки України", зазначають у британському відомстві.

Також відомо, що "цього року SDA спробувала підбурити протести в шести європейських країнах. Однак, попри те, що росіяни вливають гроші в діяльність цих зловмисних організацій, їхні боти та фейкові сайти мають лише обмежену взаємодію!"

!Це навіть змусило SDA розглянути можливість купівлі переглядів у соціальних мережах. Крім цього, ці фірми та їхні менеджери відповідальні за величезну зловмисну онлайн-мережу, також широко відому як Doppelganger, яка заповнює соціальні мережі фейковими дописами, підробленими документами та дипфейками. Ця тактика спрямована на те, щоб замаскувати правду про незаконне вторгнення Росії в Україну та відвернути увагу від справжньої суті війни", – йдеться у пресрелізі уряду.

Зазначається, що "таємні дії російських компаній є частиною скоординованої спроби з використання оманливих інформаційних операцій для підриву демократії заради досягнення своїх цілей".

У відомстві зауважили, що "нові санкції демонструють, що незалежно від того, наскільки відчайдушним стало російське втручання, Велика Британія віддана вживанню заходів проти маніпулювання інформацією з боку Росії".

США привітали дії Британії, що підтримують санкції, запроваджені Вашингтоном рік тому. Doppelgänger керувала на користь Російської Федерації мережею з 60 вебсайтів, які вдавали із себе законні новинні організації Східної Європи і використовували соцмедійні акаунти, щоб вводити в оману, йдеться в повідомленні Держдепу.

Раніше, 11 жовтня, Британія додала до підсанкційного списку двох російських олігархів. Їм "заморозили" активи і застосували санкції щодо трастових послуг.

Раніше німецькі медіа Süddeutsche Zeitung, NDR і WDR, та естонське інтернет-ЗМІ Delfi отримали витік внутрішніх документів «Агенції соціального дизайну» або «АСД» – підсанкційної в ЄС та США організації, яка, за твердженням американських правоохоронців, працює на замовлення адміністрації президента Російської Федерації.

"Схеми" Радіо Свобода у співпраці з десятком європейських редакцій дослідили тисячі файлів витоку. У межах проєкту "Фабрика фейків" журналісти виявили, що "АСД", яким керує російський політтехнолог Ілля Гамбашидзе, використовує дезінформацію для дискредитації України, її найвищого керівництва та громадян, а також лідерів західних країн, які її підтримують. При цьому агенція просуває інтереси Росії та тих європейських політиків, які їх обстоюють.

Частину документів із цього витоку на початку вересня опублікували американські правоохоронці на підтримку клопотання про арешт інтернет-доменів сайтів, які повʼязують із "АСД".
Джерела медіаконсорціуму у західній розвідці на умовах анонімності повідомили, що за їхніми оцінками, отримані журналістами файли – автентичні.

Дивіться також: Сайти-двійники, що зникають. В Атлантичній раді вказують на нові методи російської кампанії з дезінформації