ЄС запровадив санкції проти посадовців і російської організації за сприяння сепаратизму у Молдові

Цього місяця у Молдові триватимуть президентські вибори.

Міністри закордонних справ Європейського Союзу 14 жовтня запровадили санкції проти п'яти осіб і однієї організації, причетних до сепаратизму і дестабілізації у Молдові у тому числі на користь Росії.

Цього місяця у країні триватимуть президентські вибори, де чинна президентка країни Мая Санду балотується на другий термін. Санду відома відвертою критикою агресії Росії проти України.

"Молдова стикається з масовими прямими спробами Росії дестабілізувати країну, а також із викликами, що виникають унаслідок агресивної війни Росії проти України. Це пряма загроза для суверенної країни, для її демократичного життя, для її шляху до Європейського Союзу", - заявив високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Він також запевнив, що ЄС "продовжить надавати повну підтримку законним прагненням народу Молдови", а оголошені санкційні списки "є ще одним внеском у стійкість Молдови".

У офіційному повідомленні Ради ЄС зазначено, що санкції вводяться проти Євгенії Гуцул, губернаторки Гагаузії, котра "сприяла сепаратизму в цьому регіоні".

У списках також фігурують Михайло Влах, заступник губернаторки та її радник зі зв’язків із ЗМІ Юрій Кузнецов, а також посадовець Ілля Узун.

Під санкції потрапила і російська неурядова асоціація Євразія, метою якої є просування інтересів Росії за кордоном, зокрема в Молдові.

9 жовтня Європейський парламент прийняв резолюцію, яка рішуче застерігає проти продовження спроб Росії зірвати проєвропейську траєкторію Молдови.

10 жовтня Європейська комісія ухвалила План зростання для Молдови вартістю 1,8 мільярда євро на період 2025-2027 років.

Дивіться також: Посол ЄС попередив Грузію про можливі санкції у разі відходу від принципів демократії на виборах 26 жовтня