Під санкції США щодо російської військової машини потрапили китайські компанії

Міністерство фінансів США заявило, що пакет санкцій націлений на китайські компанії, які продають Москві напівпровідники. (Reuters)

Сполучені Штати розширили санкції проти низки російських компаній, а також проти китайських фірм, які допомагають Росії вести війну в Україні, посилюючи протидію російській військовій машині, що воює проти України.

Як повідомляє агентство Reuters, Міністерство фінансів США заявило, що пакет санкцій, запроваджений у середу, був націлений на китайські компанії, які продають Москві напівпровідники для виготовлення зброї.

Також Міністерство фінансів США заявило, що ці кроки підвищують "ризик вторинних санкцій для іноземних фінансових установ, які мають справу з російською військовою економікою", що фактично загрожує їм втратою доступу до фінансової системи США.

У заяві міністерства також мовиться, що США намагаються обмежити здатність російської військово-промислової бази використовувати певне американське програмне забезпечення та послуги інформаційних технологій (ІТ).

Як повідомляв Голос Америки, на полі бою в Україні військові знаходили російську зброю – безпілотники, радіостанції та ракети, – що містила чіпи американського походження та інші технології. Компанії-виробники чіпів у США визнали, що не до кінця контролюють, хто є кінцевим покупцем їхньої продукції.

Окремо Міністерство торгівлі заявило, що націлює санкції на підставні компанії в Гонконгу за перенаправлення напівпровідників до Росії. Заходи мають вплинути на доступність товарів високого пріоритету для Москви, включаючи такі мікросхеми, на загальну суму майже 100 мільйонів доларів.

Пакет санкцій також був спрямований на російську фінансову інфраструктуру, намагаючись обмежити кількість грошей, що надходять до Росії та виходять з неї. Незабаром після оприлюднення санкцій Московська біржа оголосила, що призупиняє операції в доларах і євро, повідомляє агентство AP.

З початку війни США запровадили санкції проти понад 4000 російських підприємств і фізичних осіб, намагаючись перекрити потік грошей і озброєння до Москви.

Захід запровадив економічні санкції проти Росії після захоплення нею Криму в 2014 році. Після повномасштабного вторгнення у 2022 році було запроваджено низку нових економічних санкцій США проти Москви, що мали б суттєво підірвати російську економіку.

Втім Росія знаходить можливість проводити фінансові операції шляхом створення нових компаній, або через нові обхідні мережі через треті країни.

У заяві Міністерства торгівлі США мовиться, що сьогоднішній крок націлений на понад десяток таких мереж, включно з понад 90 фізичними та юридичними особами в Росії, Білорусі, Британських Віргінських Островах, Болгарії, Казахстані, Киргизькій республіці, КНР, Сербії, Південній Африці, Туреччині та Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ).

Хоча багато аналітиків не очікують, що санкції з боку Сполучених Штатів та інших країн змусять російського президента Володимира Путіна зупинити війну, але вони вважають, що санкції ускладнять Москві доступ до високих технологій та ресурсів, а також послаблять російську економіку.

Посилення санкцій проти Росії та збільшення допомоги Україні буде однією з головних тем лідерів G7, які збираються 13 - 15 червня на саміт "Групи семи" в Італії.

Дивіться також: США ввели санкції проти 300 осіб і компаній, які сприяють російській воєнній економіці