Міжнародна дорадча група закликає Україну не зволікати з ухваленням закону про СБУ

Міжнародна дорадча група, до складу якої входять представники ЄС, НАТО і США, закликали Верховну Раду без зволікань ухвалити законопроєкт про СБУ, який був 14 липня затверджений Комітетом ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Як зазначається в заяві Міжнародної дорадчої групи, згаданий законопроєкт "відкриває обнадійливі перспективи для реформування Служби і великою мірою відповідає європейським та євроатлантичним принципам та найкращим практикам".

Новий закон, - сказано в документі, - передбачає скорочення штату та демілітаризацію СБУ, а також поступове позбавлення Служби всіх повноважень досудового розслідування.

Відтак ухвалення цього закону, - мовиться там, - стане важливим зрушенням, що уможливить трансформацію Служби.

Міжнародна дорадча група закликала також парламент і уряд України якомога швидше зробити наступний крок - розпочати практичну реалізацію положень закону.

Представники МДГ пообіцяли й надалі брати активну участь у втіленні в життя цієї важливої реформи.

Проєкт закону №3196-д “Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України” передбачає перетворення СБУ на сучасну спецслужбу європейського зразка.

Ідеться, зокрема, про відмову від невластивих спецслужбі функцій, таких, як боротьба з економічною злочинністю. Натомість СБУ має зосередитись на контррозвідувальній роботі та попередженні загроз національній безпеці.

На зразок інших європейських спецслужб, із переліку функцій Служби безпеки України пропонується видалити ведення досудового розслідування. Законопроєкт передбачає також, що СБУ більше не матиме ізоляторів досудового тримання (СІЗО).

Кірім того, новим законом передбачено оптимізацію штату Служби та її демілітаризацію - залучення до співпраці цивільних осіб.

Спроби реформувати Службу безпеки України робилися ще за президентства Віктора Ющенка, але так і не були реалізовані.

10 березня 2020 року президент Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт №3196 про реформу СБУ. Проєкт, утім, був розкритикований міжнародними партнерами України як такий, що залишає надзвичайні повноваження спецслужби, особливо в частині досудового слідства. Президентський законопроєкт відправили на доопрацювання.

28 січня 2021 року Верховна Рада ухвалила реформу у першому читанні.

​Міжнародні партнери України не раз заявляли, що без реформованої СБУ неможливе просування України на шляху до ЄС і НАТО.

Дивіться також: До ведмежого притулку "Домажир" у Львівській області привезли трьох маленьких ведмежат

Your browser doesn’t support HTML5

До ведмежого притулку "Домажир" у Львівській області привезли трьох маленьких ведмежат. Відео