Таємна служба, що опинилася в центрі скандалу з повіями, має довгу та видатну історію

Триває розслідування скандалу з повіями, в який виявилися замішаними, за останніми даними, вже 12 агентів Таємної служби. Увага публіки прикута до служби, яка, до недавнього часу, мала одну з найкращих репутації серед урядових агентств. Саме агенти Таємної служби, завдяки швидким діям та відданості, врятували життя президента Рейгана під час замаху на нього у 1981-му році.

Офіцери Таємної служби охороняють американських високопосадовців та їхні родини у Вашингтоні та навколо світу. Ця служба забезпечує і безпеку закордонних лідерів під час візитів до США.

«Конгрес доручив нам охороняти президента в 1901-му році. З часом коло людей, яких ми охороняємо, розширилося. Окрім інших, ми забезпечуємо безпеку кандидатів в президенти під час виборів», - розповідає діючий агент Байрон Тарвер.

Колишній агент таємної служби Тім Маккарті розповідає, що відділ, який забезпечує безпеку Президента, - величезний за розміром:

«Не можу сказати, скільки саме людей, але це можуть бути кілька тисяч агентів - залежно від події, в якій бере участь президент».

Колишній заступник директора Таємної служби Клінт Гіл був одним з агентів, які охороняли Президента Джона Кеннеді в день, коли його було вбито в Далласі в 1963-му році. Гіл каже, що чоловіки та жінки, що працюють в агентстві, готові пожертвувати життям, рятуючи президента:

«Вони дуже рішучі. Вони готової робити свою роботу, незважаючи ні на що, аби попередити будь-який інцидент. Політика до цього відношення не має».

Охорона Президента та інших високопосадовців – лише частина роботи агентів Таємної служби. Від початку заснування цієї організації в 1865-му році її основною місією був захист фінансової системи США. Агенти служби поміж іншого розслідують випадки підробки американської та іноземної валюти. Спеціальний агент Байрон Тарвер служить у Бангкоку, Таїланд.

«У нашому регіоні підробка валюти – дуже поширений злочин. Особливо в Малайзії та Індонезії. Менше тут – в Таїланді», - каже він.

З розвитком технологій агенти Таємної служби розширили коло своєї діяльності, включивши розслідування злочинів фінансових інституцій, підробку кредитних карток та хакерство. Але охорона президента залишається провідною функцією, про яку публіка знає найбільше, і скандал з агентами, залученими саме до цієї ділянки роботи служби, шкодить її репутації найбільше.