Південна Корея обіцяє діяти у відповідь на відправлення військ КНДР до Росії

Солдати КНДР на параді у Пхеньяні, 9 вересня 2018. AP Photo/Ng Han Guan

Сеул "не сидітиме склавши руки" на тлі повідомлень про те, що Північна Корея направила тисячі військ до Росії для участі у війні в Україні.

Виступаючи в Сеулі після переговорів із президентом Польщі Анджеєм Дудою, президент Південної Кореї Юн Сук Йоль назвав розгортання північнокорейських військ "провокацією, яка загрожує глобальній безпеці за межами Корейського півострова та Європи", пише Independent.

Юн додав: "Ми погодилися, що відряджання Північною Кореєю військ до Росії є прямим порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН і Статуту ООН і є провокацією, яка виходить за межі Корейського півострова та Європи, щоб загрожувати глобальній безпеці".

Днями Голос Америки повідомляв, що Південна Корея, один зі світових лідерів у виробництві озброєння, може розглянути пряме постачання зброї в Україну в межах заходів протидії поглибленню військової співпраці між Росією та КНДР.

Нагадаємо, напередодні США підтвердили, що Північна Корея перекинула своїх солдатів до Росії для допомоги Москві у її агресії проти України, що, на думку західних союзників, може означати серйозну ескалацію війни.

За даними американської розвідки, протягом жовтня цього року Північна Корея перекинула щонайменше 3000 солдатів на схід Росії. Вони прибули кораблем з району Вонсан у Північній Кореї до російського Владивостока.

Радник Білого дому з питань комунікацій Джон Кірбі також заявив, що якщо військові КНДР зрештою долучаться до прямих бойових дій зі сторони РФ в її агресії проти України, то вони стануть легітимною ціллю для українських військових.

Нині Держдума РФ ратифікувала договір про "всеосяжне стратегічне партнерство" між Росією та КНДР. За документом, якщо одна зі сторін зазнає збройного нападу, то інша негайно надасть їй військову та іншу допомогу.

Напередодні конгресмен-республіканець Майк Тернер у мережі Х написав, що "адміністрація Байдена-Гарріс повинна чітко дати зрозуміти, що вступ північнокорейських військ у цей конфлікт є червоною лінією для Сполучених Штатів".

Він додав: "Якщо північнокорейські війська атакують Україну з території Росії, Україні має бути дозволено використовувати американську зброю у відповідь. Якщо північнокорейські війська вторгнуться на суверенну територію України, Сполученим Штатам необхідно серйозно розглянути можливість прямої військової дії проти північнокорейських військ".

У статті використано матеріали Reuters

Дивіться також: "Військові КНДР будуть справедливою ціллю для українців" – радник Білого дому Джон Кірбі