Українська влада звинувачує сепаратистів в обстрілі блокпостів

Українські збройні сили звинуватили проросійських сепаратистів в обстрілі українських блокпостів у ряді районів на сході країни, незважаючи на припинення вогню, на яке погодилися сепаратисти.

Судячи з усього, інциденти не призвели до яких-небудь тривалих сутичок. Також не повідомляється про жертви з української сторони, яка дотримується режиму припинення вогню до 27 червня.

«Бойовики не припиняють обстрілювати позиції українських військовослужбовців», – написав на своїй сторінці в Facebook Владислав Селезньов – керівник прес-центру антитерористичної операції.

За словами Селезньова, використовуючи гранатомети і міномети, сепаратисти обстріляли блокпост у районі Слов'янська, який знаходиться під їх контролем. Ще один блокпост, ближче до російського кордону, був обстріляний зі стрілецької зброї.

Селезньов каже, що українська армія не веде військових дій відповідно з рішенням про припинення вогню, прийнятим президентом Петром Порошенком минулої п’ятниці.

«Я не можу сказати, чи порушували сепаратисти режим припинення вогню чи ні, але факти говорять самі за себе: вчора вдень і ввечері вони обстрілювали наші позиції», – заявив Селезньов кореспонденту Reuters.

План Порошенка передбачає створення «коридору безпеки», за яким проросійські озброєні особи, що склали зброю, могли б відбути до Росії. Цей план отримав підтримку західних урядів і схвалення російського президента Володимира Путіна, який закликав Київ провести переговори з лідерами сепаратистів.

Яким буде наступний крок у контактах обох сторін, поки не ясно, хоча, ймовірно, сепаратисти скористаються перервою в бойових діях, щоб вимагати «федералізації» України. Київ виступає проти такого розвитку подій, вважаючи, що це може призвести до розколу країни.