У США не лишилось грошей на роботу центрів утримання нелегалів

Your browser doesn’t support HTML5

Грошей на "полювання" за нелегалами не лишилось

У зв’язку з секвестром бюджету США тисячі нелегальних іммігрантів, які перебували у пунктах тимчасового утримання, були випущені на свободу. У Міністерства внутрішніх справ просто не вистачило грошей, аби їх там тримати. Таким чином одна родина з Сальвадору опинилася на життєвому перехресті через дебати щодо імміграції.

Пізнім грудневим вечором 2012-го року правоохоронці увійшли до будинку Сезаря Енрікеса у Чикаго, аби його заарештувати. Як розповідає Енрікес, його провина полягала в тому, що він не з’явився у пункт призначення для депортації:

«Наша родина, мої діти, пройшли через чимало болю. У мене двоє дітей, вони майже підлітки. У нашому домі було багато смутку того дня».

Енрікес провів майже 60 днів у пункті тимчасового утримання нелегальних іммігрантів, чекаючи на депортацію. Але одного січневого ранку…

«Вони розбудили нас о другій ночі, наказали нам зібрати речі оскільки ми залишали приміщення».

Але відправили його не до Сальвадору, звідки він родом, а до дому під Чикаго, де він повинен чекати на депортацію.

«Спочатку я не зрозумів, чому вони мене відпустили. Але хтось сказав, через те, що Імміграційна служба немає грошей для нашого утримання».

Енрікес - один з кількох тисяч нелегальних іммігрантів, які були випущені з пунктів тимчасового утримання через брак грошей. Під час прес-конференції у лютому міністр внутрішніх справ США Дженет Наполітано визнала, що секвестр спричинить проблеми для її міністерства:

«Через секвестр Служба імміграції та митниці США буде змушена зменшити час утримання і не зможе забезпечувати 34 тисячі місць, чого вимагає Конгрес».

Джошуа Хойт є виконавчим директором Коаліції за права іммігрантів та біженців штату Іллінойс. Він каже, що його агентство здивоване, що це трапилося через секвестр, бо вже роками говориться, що це марна трата грошей:

«Коли ми витрачаємо понад 18 мільярдів доларів на рік на ув’язнення іммігрантів, полювання на них, перехоплення їх на кордоні, ми марнуємо багато грошей».

Спочатку я не зрозумів, чому вони мене відпустили. Але хтось сказав, через те, що Імміграційна служба немає грошей для нашого утримання.
Сезар Енрікес, нелегальний іммігрант
Хойт каже, що у разі досягнення двопартійного консенсусу та проведення імміграційної реформи можна буде зекономити мільярди доларів.

«Уся країна зараз говорить про імміграційну реформу», - зазначає Енрікес. І багато цих людей зможуть залишитися. Їхні родини не будуть зруйновані без жодної потреби».

Сезар Енрікес сподівається, що законодавцям вдасться запровадити реформу до грудня цього року - дати його депортації:

«Я звертаюся до президента, аби він припинив депортувати людей та дозволив залишитися усім, хто не є злочинцем».

Якщо його змусять залишити США, Енрікес обіцяє, що він повернеться. Навіть якщо йому доведеться платити великі гроші так званим койотам – людям, які нелегально переправляють іммігрантів через мексикансько-американський кордон.