"Витончена" стратегія ЗСУ - на Заході коментують удар в Севастополі

Удари спричинили пожежу на судноремонтному заводі в Севастополі. Фото: Призначений Росією чиновник Михайло Развожаєв в Севастополі на тлі пожежі на корабельному заводі в Криму. Фото Telegram Развожаєва через АР, 13 вересня 2023 року

Удари ЗСУ зранку 13 вересня, які спричинили пожежу на судноремонтному заводі в Севастополі та, за повідомленнями, пошкодили два російські військові кораблі, називають найбільшими такого роду з часів війни. Атака може зашкодити російській програмі дронів, ускладнити для Росії контроль над Кримом і створити проблеми для Путіна аж до "кінця роботи на посаді", вказують західні оглядачі.

"Вранці 13 вересня ЗСУ завдали успішних ударів по засобах ВМС та портовій інфраструктурі окупантів у Корабельній бухті тимчасово окупованого Севастополя", - йдеться в заяві Збройних сил України, розміщеній в Telegram. Західні ЗМІ з посиланням на дані Військової розвідки України, повідомляють, що атаки пошкодили десантний корабель та підводний човен РФ.

Reuters назвало це наймасштабнішою атакою на базу російського Чорноморського флоту з початку війни і відзначило зростання здатності України проводити удари із значної відстані.

Російський "Сєвморзавод", пошкоджений в результаті атаки, називали майбутнім центром російської програми дронів, пише дослідник Христо Грозєв, вказуючи на повідомлення російської пропаганди.

Колишній командувач Сухопутних сил США Бен Годжес побачив в українських атаках "витончену" стратегію, яка робить Крим "непосильним" для Росії.

"Рейди на кримські нафтогазові платформи, щоб усунути радар, потім складний напад дронами та ракетами на Севастополь. Це дуже витончена стратегія, щоб зробити Крим непосильним для росіян. Український генштаб обігрує російський генштаб", - твітує Годжес.

Напад на базу російського Чорноморського флоту збільшує тиск на Путіна, аж до "кінця його роботи на посаді", пише аналітик британського Sky News Домінік Вагорн.

Він додає - якщо Росія не зможе покладатись на Севастополь, як базу для розміщення та ремонту своїх кораблів, то "це суттєво зменшить її військово-морські спроможності".

Вагорн, однак, зазначає, що хоча Крим є територією України, Росія давно має базу власного флоту в Криму, що може ускладнити для України завдання забезпечити виконання умов міжнародних союзників, щоб західна зброя не застосовувалась для ударів по території Росії.