"Я зроблю все, що я можу, щоб переконатись, що Північний потік-2 не просувається", - кандидатка у заступниці держсекретаря

Росія, Китай, Іран та Північна Корея – серед головних зовнішніх загроз для США та їхніх союзників. Про це під час слухань у Сенаті заявила Венді Шерман, кандидатка на посаду заступниці держсекретаря США. Вона була високопосадовицею Держдепу за адміністрації Барака Обами й повідомила законодавцям, що у разі свого призначення використає свій досвід та знання зовнішньої політики, аби захищати інтереси Сполучених Штатів.

Your browser doesn’t support HTML5

Кандидатка на посаду заступниці держсекретаря США заявила, що зробить все, що в її силах, аби зупинити проект Північний потік-2. Відео

"Якщо мене затвердять на посаді, я принесу свій досвід у протидії викликам, які стоять сьогодні перед нашою країною. Серед цих викликів – амбіції Китаю протистояти США, рішучість Росії нашкодити й підірвати нашу демократію", - сказала дипломатка. - "Ядерні та інші загрози з боку Ірану та Північної Кореї. Щоб змагатись і перемагати у стратегічному протистоянні із Китаєм ми повинні інвестувати в Америку і кидати виклик Пекіну, там, де необхідно. Включаючи питання прав людини й демократичних цінностей. Ми діятимемо рішуче, аби захистити наші національні інтереси у відповідь на дії Росії, що шкодять нам та нашим союзникам".

Серед іншого, законодавці також розпитували про можливі кроки Держдепу щодо санкцій, аби зупинити будівництво російського газопроводу Північний потік-2.

"Чимало представників комітету звертали увагу на трубопровід Північний Потік-2. Я підтримав законопроект, що мав на меті зупинити трубопровід. І Конгрес також підтримав це рішення. І я прошу адміністрацію президента діяти швидко, щоб запобігти будівництву", - зазначив сенатор-демократ Боб Менендез у вступному слові.

Шерман та держсекретар Керрі під час ядерних переговорів з Іраном, Австрія, 27 червня 2015

Тед Круз, сенатор-республіканець, розкритикував Білий дім за недостатню протидію проекту: "Вчора адміністрація Байдена наклала санкції на людей, причетних до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, але ці санкції не торкнулись Північного потоку-2. Це не випадковість".

"Тепер, коли зведення проекту продовжується, у нас обмаль часу, - підкреслив Круз. - Як я вже казав, якщо адміністрація Байдена не змінить свій напрямок, за півроку ми побачимо, що цей трубопровід добудований тому, що ця влада не діяла. Тож я хочу запитати вас, у разі затвердження, чи ви негайно зробите все, щоб адміністрація Байдена виконала своє зобов’язання, накладене Конгресом, щоб назвати і накласти санкції на всіх учасників зведення трубопроводу, сертифікації та страхування проекту Північний потік-2".

"Навіть якщо мене затвердять, я не можу ухвалювати такі рішення в односторонньому порядку, - відповіла Шерман, - але я можу сказати вам, що я зроблю все, що я можу, щоб переконатись, що Північний потік-2 не просувається, і я знаю, що адміністрація відкрита до порад і думок з вашого боку та від Сенату й робитиме все, що може, легально, щоб зупинити будівництво трубопроводу".

Чимало запитань сенаторів стосувались майбутніх дій адміністрації Байдена щодо іранської ядерної угоди, захисту американських дипломатів за кордоном та більшу участь жінок у прийнятті зовнішньополітичних рішень. Шерман може стати першою жінкою на посаді заступниці держсекретаря.

Дивіться також: Злетіти в небо: чому під час пандемії збільшилась кількість бажаючих стати пілотом

Your browser doesn’t support HTML5

Злетіти в небо: чому під час пандемії збільшилась кількість бажаючих стати пілотом. Відео Чому під час пандемії